Topsfeer bij Binnen Blues!

Een kleine driehonderd bezoekers zorgden zaterdagavond voor een buitengewoon gezellige sfeer bij de zesde editie van Binnen Blues in Grolloo. Er waren zoals gebruikelijk veel C+B fans van het eerste uur. Dat betekende veel bekende gezichten bij Hofsteenge en het oppakken van (al dan niet) oude contacten. Maar uiteraard trekt dit evenement zo langzamerhand ook een nieuw publiek, afkomstig uit het hele land. Tijdens en na het festival waren er louter tevreden gezichten. Het was weer als vanouds…

XBinnenBluesTilottaBluesman

De festivalorganisatie had met een vijftal bands voor een prima programmering gezorgd. Zowel in de grote als in de kleine zaal werd gespeeld. Onder de bezielende woorden van spreekstalmeester Anton Bardie, die alle acts aankondigde, opende in de cafézaal de Tom Veltien Band het festival om 17.15 uur met hun eerste van in totaal twee sets. Dit jonge blues-rock trio uit Salland, bestaande uit Tom Veltien (gitaar/zang), Luuk Vulkers (drums) en bassist Koos Lonis, die in Grolloo vaste bassist Dennis Hemstra verving, verzorgde een combinatie van eigen werk en covers die in een geheel eigen jasje waren gestopt.

XBinnenBluesTomVeltien

Er werden twee afwisselende, energieke en dynamische sets neergezet, waarbij de piepjonge Tom Veltien zich meerdere malen als een volleerd gituaarvirtuoos met flitsend gitaarwerk aan het publiek presenteerde. Zagen we hier de Nederlandse Laurence Jones aan het werk? Tom had het zelf in ieder geval enorm naar het zin. “Fantastisch, wat een sfeer hier in Grolloo en mooi om iedereen zo te zien genieten!”

Ook GG and the Cruisers verzorgden twee optredens. Zelf noemen ze hun muziek een mengeling waar ‘Oldschool’ en ‘Newschool’ blues elkaar ontmoeten en waardoor er een verfrissende eigentijdse sound ontstaat, zonder daarbij het geliefde vintage geluid uit ogen te verliezen. Dat lieten Henk de Ruiter (aka Guitar Guy, zang, gitaar), Erik Niemeijer (harmonica), Hans Niemeijer (contrabas) en Gerrit Bruinink (drums) zaterdag ook horen.

XBinnenBluesGG

De Drentse blues band speelde onder meer nummers van hun nieuwe CD ‘Suitcase’, die dit voorjaar in de legendarische Sun Studio in Memphis werd opgenomen. Na hun optreden had het viertal louter mooie verhalen over hun evaringen in de Sun-studio. “Er is in dat kleine studiootje een kruis op de grond aangebracht op de plek waar Elvis Presley zijn eerste legendarische opnames inzong,” vertelde bassist Hans Niemeijer. “Ik heb er wel even mooi voor gezorgd dat ik met mijn contrabas precies op die plek stond tijdens de opnames voor onze CD.” 

XBinnenBluesGGCruisers 

Om 19.00 uur was de beurt aan BJ Hegen en zijn blues band. Tja, wat moet je over deze authentieke Drentse bluesveteranen nog schrijven? Al decennia kun je in Drenthe niet om deze band heen. Wat wil je ook als de twee bekendste leden Bé Hegen (gitaar en zang) en Jan Warntjes (piano), met een gezamenlijke leeftijd van 150 jaar (!), zich met recht de oudste bluesmuzikanten van Nederland noemen. Maar dat maakt hen niet minder kritisch. “Er wordt veel onder de noemer blues gebracht, maar dat is het niet,” zei Bé Hegen onlangs nog in het Dagblad van het Noorden. Het gaat de band om de pure, authentieke blues van artiesten als Sunnyland Slim en Bo Carter. En die speelden ze ook op deze zaterdagavond, met Erik Niemeijer van GG and the Cruisers als gast op de mondharmonica.

XBinnenBluesHegen2

Bé Hegen is zo langzamerhand een ware cultheld, die veel vaker in Grolloo optrad. Met zijn Bluesbusters speelde hij in 2013, 2014 en 2015 tijdens het Blues in Grolloo-festival de schuur van Bouwbedrijf Enting helemaal plat. Dat gebeurde zaterdag in de grote zaal van Hofsteenge ook weer, onder aanmoediging van een flinke schare enthousiaste fans.

XBinnenBluesFossen

Om 21.00 uur betrad Robbert Fossen met zijn band het podium in de grote zaal. Deze formatie bestaat al sinds 2006 en heeft diverse bezettingen gekend. De stijl en repertoire zijn veelal gebaseerd op de Chicago Blues, maar de band zoekt ook meer de breedte op. Zo waren er zaterdagavond ook soulblues-invloeden te horen. De huidige bezetting heeft als fundament de ritme-sectie van Jan Markus en Eduard Nijenhuis. Het 21-jarige toptalent Lothar Wijnvoord nam de gitaarpartijen voor zijn rekening. Over smaak valt niet te twisten, maar was hun optreden wellicht het hoogtepunt van de avond? De band zal eind dit jaar een nieuwe CD uitbrengen.
Robbert Fossen won diverse malen de Dutch Blues Awards en Dutch Blues Challenge en speelde met Peter Struijk onder meer tijdens Blues in Grolloo in 2013.

XBinnenBluesTilotta

Binnen Blues werd afgesloten door de Tony Tilotta en zijn blues band, die voor de eerste maal in Grolloo speelden. Tilotta toert al 20 jaar langs clubs en festivals en behoort tot het beste wat de Duitse en misschien wel Europese blues te bieden heeft. Zelf beschrijft hij zijn muziek als “puristen-Mississippi en Delta Blues” en de band speelde ook in Grolloo in de stijl en traditie van artiesten als John Lee Hooker, Muddy Waters, Willy Dixon, Big Joe Williams en Little Walter. Het werd anderhalf uur onvervalste Chicago-blues op het podium van de grote zaal bij café Hofsteenge. De dampende en stampende blues zorgden voor een fraaie afsluiter van deze wederom zeer geslaagde Binnen Blues!

ZHarryenWim

Onderdeel van het toegangsbewijs voor Binnen Blues was gratis toegang tot het C+B Museum. Daar waren Wim Berends en Harry Bimolt, volle neef van Harry Muskee, de gastheren. Enkele tientallen bezoekers maakten van deze gelegenheid gebruik om de succesvolle tentoonstelling So Many Roads te bewonderen. Al bijna 4000 liefhebbers namen dit jaar een kijkje bij deze expositie.

XBinnenBluesBluesclubVlaardingen  

Ook deze zesde editie van Binnen Blues in Grolloo bleek weer een voltreffer, en daarmee verdienen de organisatoren, café-restaurant Hofsteenge, het C+B Museum en alle andere betrokkenen, maar zeker ook het geweldige publiek, een groot compliment! Tot de volgende editie, op de eerste zaterdag in november 2018!

XBinnenBluesTomVeltiensolo

XBinnenBluesAntonBardie

XBinnenBluesBeHsolo

XBinnenBluesFossenhammond

 

Deel dit met vrienden: