Rotonde Grolloo heet nu officieel Crossroad Blues!

Sinds vanmorgen is de toegangsrotonde tot Grolloo vanuit Rolde of Schoonloo opnieuw ingericht en officieel omgedoopt tot Crossroad Blues-rotonde. Hoewel het kunstwerk er al twee weken stond, is het donderdag om 8 uur ‘s ochtends onthuld door gedeputeerde Henk Brink, Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze en ontwerper Egbert Meijers.

Xwebsite4 copy

Al in 2016 (onder meer tijdens het Bluessymposium in Borger) werd geopperd om ‘iets’ met de namen van Harry Muskee en van Cuby & the Blizzards in Grolloo te doen. De provincie Drenthe riep begin 2017 met het project Oes Verkeersrondtie op ontwerpen in te dienen om enkele rotondes in Drenthe (waaronder die in Grolloo) minder saai te maken. Voorwaarde was wel dat het ontwerp zou uitbeelden waar het betreffende dorp voor staat.

Xwebsite2 copy 

Muzikant, singer/songwriter en kunstenaar Egbert Meijers maakte het winnende ontwerp voor de rotonde in zijn geboortedorp Grolloo. Uiteraard koos hij de blues als onderwerp. Bovenop de paal waaraan de plaatsnaamborden hangen is een draaischijf gemonteerd met twee gitaren, waarvan de halzen elkaar kruisen. Met grote metalen letters is op de rotonde verder enkele malen de tekst Crossroad Blues aangebracht.

Meijers heeft zich laten inspireren door de gitaren waarop oud-C+B-gitaristen Eelco Gelling en Erwin Java speelden: de Gibson Les Paul en de Otentic, model Fender Stratocaster. Volgens Egbert draaien ze “omdat er door de muziek van C+B nog zoveel beweging zit in Grolloo.”

xwebsite5

De klassieke titel Crossroad Blues verwijst niet alleen naar het beruchte nummer van Robert Johnson. “Iedereen heeft met kruispunten in het leven te maken,” vertelde Egbert donderdagochtend. “Harry Muskee koos bewust op deze rotonde de afslag naar Grolloo, en bouwde er enkele jaren een bestaan op, compleet met zijn bekende bluesmuziek, waarmee Grolloo op de kaart werd gezet. Als hij niet hier, maar bijvoorbeeld in Eleveld was gaan wonen, hadden we nooit een LP als Groeten uit Grollo gehad.”

Verder legde Egbert uit dat de rotonde in Grolloo, C+B en de blues een drie-eenheid is, die Grolloo verbindt met “de beroemde, echte crossroad van Robert Johnson in Clarksdale, Mississippi.”
Tot slot stelde Meijers voor om de N376, waaraan de bluesrotonde ligt, om te dopen tot C+B Bluesway. Gedeputeerde Henk Brink en Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze zegden toe hier serieus naar te zullen kijken.

Xwebsite3 copy

Er had geen treffender ontwerp kunnen komen voor de bluesrotonde in Grolloo, die trouwens mooi op tijd is onthuld voordat de duizenden festivalgangers die volgende week deze rotonde bij Grolloo zullen nemen, op weg naar de parkeerplaatsen voor de derde editie van het Holland International Blues Festival!
Aan de opbouw van het festivalterrein wordt overigens al hard gewerkt, zoals bovenstaande foto van woendagavond aantoont…

Deel dit met vrienden: