Fred Lubbers is sinds enige tijd het nieuwe bestuurslid in de Stichting Blues in Grolloo. Fred is geen onbekende in de Drentse bestuurswereld. Jarenlang was en is hij actief voor de TT, waar hij momenteel voorzitter is van de Vrienden van de TT. Ook zet Fred zich in voor onder meer het Beachvolleybal-toernooi in Assen en het concours hippique van Zuidwolde. Binnen het bestuur van de Stichting Blues in Grolloo gaat Fred zich, samen met Koert Broersma, bezighouden met de PR en communicatie.

OpeningWeWantMore24april 146 2 Custom Custom

Volkomen onverwachts bracht Van Morrison, een van de hoofdacts op het Holland International Blues Festival, vrijdagavond een bliksembezoek aan het C+B Museum. Vrijwel niemand wist van zijn komst. Bij de toevallige aanwezigen die buiten het museum zaten bij te komen van de vermoeienissen van het festivalbezoek, vielen dan ook de schellen van de ogen toen rond 18.30 uur een duur uitziende mobiel voor de deur van het C+B Museum stopte en Van Morrison doodgemoedereerd uitstapte.

ZVaninmuseum

"Is this Harry’s museum?" vroeg hij aan de niet zo toevallig aanwezige fotograaf. "Yes it is." 
Binnen werd Van verwelkomd door Harry Bimolt, de enige neef van Harry Muskee. Veel tijd om rond te kijken had Morrison niet. Wel toonde hij belangstelling voor de foto die hem werd getoond waarop hij met Harry Muskee staat geportretteerd. Zoals bekend maakte Van Morrison in 1967 een (overigens chaotisch verlopen) korte toernee door Nederland, waarbij hij werd begeleid door de Blizzards zonder Cuby.

ZHarryenVan

Nadat hij een cap en een t-shirt van het C+B Museum had gekregen, mompelde Morrison: "I have to go to the gig". Hij had nog wel even tijd om zijn handtekening te zetten in het bezoekersregister. In ‘no time’ was hij weer vertrokken, op weg naar zijn optreden op het Holland International Blues Festival. Maar wel mooi dat hij even de tijd had genomen om bij Harry in de boerderij te komen kijken. Muskee had het zonder enige twijfel met een dikke knipoog goedgekeurd…

ZVanMorrisonCB

De vierde editie van het Holland International Blues Festival is weer een groot succes geworden. Goed weer (vooral op vrijdag), geweldige muziek en in totaal ruim 25.000 bezoekers! We raken zo langzamerhand een beetje gewend aan al die bekende namen, die zomaar optreden in de achtertuin van John Hofsteenge, eigenaar van het gelijknamige restaurant. Maar het blijft natuurlijk wel heel bijzonder.

ZCrowd1

Alleen de vrijdagmiddag en -avond waren al om te smullen, met Danielle Nicole, smaakmaker Curtis Salgado, de onvolprezen Jonny Lang (die met zijn optreden wellicht nog het meeste tegen de authentieke blues aan schurkte), en uiteraard Van Morrison en ZZ Top. Naar de concerten van de laatste twee was met spanning uitgekeken.

Zaterdag deed de jaarlijkse TT-wandeltocht ook weer Grolloo aan. Een zomers Grolloo wel te verstaan. Vele honderden lopers waren al vroeg op pad om vanuit Borger of Grolloo aan hun TT-wandeltocht van 20 of 30 kilometer te beginnen.

XTTWandel1

Rond 9.30 uur was het al een drukke van belang in Grolloo. Op vertoon  van het loopboekje hadden de wandelaars vrij toegang tot het C+B Museum, waar gastvrouwen Elsbeth Geelof en Alie Pereboom en gastheer Jan Huis in t Veld de bezoekers ontvingen en desgewenst de boekjes voorzagen van een TT-wandelstempel. Ook van deze mogelijkheid werd druk gebruik gemaakt.

Er kon vrijdagavond geen kip meer bij en er moesten zelfs extra stoelen worden bijgesleept. Zo groot was de belangstelling voor de Elmore James-avond in het C+B Museum. Aan de reacties van de aanwezigen na afloop te oordelen, was het een zeer geslaagde bijeenkomst.

XEJ3

Het turbulente leven van de "King of the slide guitar" werd uitgebreid besproken door Albert Haar en Koert Broersma, die behalve veel verhalen ook foto’s en talrijke muziekfragmenten tevoorschijn toverden. Zelfs een bijzonder exemplaar van de originele 78-toerenplaat van Dust my broom, de eerste opname van Elmore James uit 1951, kwam aan bod en deze werd uiteraard gedraaid op een ouderwets draaitafeltje. Veel bekende nummers van Elmore James passeerden de revue: uiteraard het eerdergenoemde Dust my broom, maar ook It hurts me too, Shake your moneymaker en The sky is crying, dat eveneens door Cuby & the Blizzards op de plaat is gezet.

XEJ1

De avond werd muzikaal opgeluisterd door Big Bo Brocken, die nader in ging op de zeer kenmerkende gitaar-riff van Elmore James, zijn onovertroffen slide-gitaarspel en de speciale elementen die Elmore James in zijn akoestische gitaar aanbracht om het unieke versterkte geluid te verkrijgen. Voorts speelde Bo twee setjes met nummers van onder meer Robert Johnson, Bukka White en uiteraard Elmore James.

XEJ5

Het deskundige publiek voegde met welkome aanvullingen en vragen een extra dimensie toe aan deze bijeenkomst over het duistere leven en de muziek van Elmore James, die in 1963 op 45-jarige leeftijd overleed en eigenlijk nooit echt is doorgebroken, ondanks het feit dat zijn spel van grote invloed is geweest op talrijke gitaristen van naam en faam, zoals Ry Cooder, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan en Eric Clapton.

Volgende keer wellicht een vervolg, met aandacht voor bijvoorbeeld Robert Johnson? Als het aan de aanwezigen van vrijdag ligt, komt die avond er zeker!

Naar boven