Een kleine driehonderd bezoekers zorgden zaterdagavond voor een buitengewoon gezellige sfeer bij de zesde editie van Binnen Blues in Grolloo. Er waren zoals gebruikelijk veel C+B fans van het eerste uur. Dat betekende veel bekende gezichten bij Hofsteenge en het oppakken van (al dan niet) oude contacten. Maar uiteraard trekt dit evenement zo langzamerhand ook een nieuw publiek, afkomstig uit het hele land. Tijdens en na het festival waren er louter tevreden gezichten. Het was weer als vanouds…

XBinnenBluesTilottaBluesman

De festivalorganisatie had met een vijftal bands voor een prima programmering gezorgd. Zowel in de grote als in de kleine zaal werd gespeeld. Onder de bezielende woorden van spreekstalmeester Anton Bardie, die alle acts aankondigde, opende in de cafézaal de Tom Veltien Band het festival om 17.15 uur met hun eerste van in totaal twee sets. Dit jonge blues-rock trio uit Salland, bestaande uit Tom Veltien (gitaar/zang), Luuk Vulkers (drums) en bassist Koos Lonis, die in Grolloo vaste bassist Dennis Hemstra verving, verzorgde een combinatie van eigen werk en covers die in een geheel eigen jasje waren gestopt.

XBinnenBluesTomVeltien

Er werden twee afwisselende, energieke en dynamische sets neergezet, waarbij de piepjonge Tom Veltien zich meerdere malen als een volleerd gituaarvirtuoos met flitsend gitaarwerk aan het publiek presenteerde. Zagen we hier de Nederlandse Laurence Jones aan het werk? Tom had het zelf in ieder geval enorm naar het zin. "Fantastisch, wat een sfeer hier in Grolloo en mooi om iedereen zo te zien genieten!"

We maken er al enkele weken hevig reclame voor, maar zaterdag is het dan eindelijk zo ver: de zesde editie van Binnen Blues in Grolloo! Wat in 2012 als alternatief werd gezien voor de jaarlijkse fanclub-concerten die Cuby & the Blizzards ieder jaar bij café-restaurant Hofsteenge verzorgden (in juni 2011 was het laatste fanclub-optreden, drie maanden voordat Harry Muskee overleed), is ondertussen uitgegroeid tot een volwassen eigen binnen-festival, met een lekkere ongedwongen sfeer. En met muzikale kwaliteit!

ZZBinnenBlues2017

Komende zaterdag 4 november is vanaf 17.00 uur weer volop gelegenheid om van bluesmuziek te genieten. Zoals al eerder bekendgemaakt treden de volgende vijf bands op:

Café: Tom Veltien Band 17.15-17.45 uur
Café: GG and the Cruisers 18.15-18.45 uur
Grote zaal: BJ Hegen 19.00-20.00 uur
Café: Tom Veltien Band 20.15-20.45 uur
Grote zaal: Robbert Fossen 21.00-22.00 uur
Café: GG and the Cruisers  22.15-22.45 uur
Grote zaal: Tony Tillota Blues Band 23.00-24.00 uur.

Afgelopen woensdagmiddag werd in het Universitair Medisch Centrum in Groningen de expositie "The American Dream – Harry 'Cuby' Muskee & America" geopend. Deze expositie is opgezet op initiatief en onder verantwoordelijkheid van het UMCG. Het Drents Museum vulde de tentoonstelling samen met het C+B Museum in.

XUMCGCuby2

De expositie sluit nadrukkelijk aan bij de komende nieuwe tentoonstelling "The American Dream – Amerikaans Realisme 1945-2017", die behalve in de Kunsthalle Emden, vanaf 19 november ook te zien is in het Drents Museum in Assen.

Jos Aartsen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG en voorzitter van het Kunstgenootschap Thomassen á Thuessink, sprak een welkomstwoord. Harry Tupan, aglemeen directeur van het Drents Museum en Albert Haar, conservator van het C+B Museum, lichtten beide exposities kort toe. Ralph de Jongh vertolkte enkele bluesnummers, waaronder "Window Of My Eyes" en "Somebody Will Know Someday", die erg in de smaak vielen. Dichter Suze Sanders droeg enkele teksten voor.

XUMCGCuby1  

De expositie in het UMCG geeft onder meer een blik in het leven ‘on the road’ van Harry Muskee, waarbij uiteraard ook aandacht wordt besteed aan de Amerika-reizen die hij in 1993 en 1999 maakte, en is nog tot en met 14 januari 2018 te bezichtigen in de Fonteinstraat van het UMCG in Groningen.

XUMCGCuby3

FOTO's: ALBERT HAAR

Zo’n vijftig dierbaren en vrienden van Harry Muskee hebben afgelopen dinsdagmiddag op indrukwekkende wijze stilgestaan bij het feit dat het dit jaar vijftig jaar geleden is dat bij de frontman van C+B de inspiratie ontstond om samen met Eelco Gelling en Herman Brood één van de meest bekende Blizzards-nummers te schrijven: Window Of My Eyes. Bewust werd voor 26 september gekozen, omdat het deze dag (alweer) zes jaar geleden was dat Muskee overleed.

Herdenking Window Of My Eyes

Op initiatief van de Drentse singer/songwriter en vriend Egbert Meyers organiseerde de Stichting Blues in Grolloo deze activiteit. De herdenking vond plaats bij de gedenksteen Window of my Eyes in bos van het Grolloo, ten noorden van het Grolloërveen. Dit monumentje was op 10 juni 2006 in het bijzijn van Harry Muskee onthuld toen hij 65 jaar werd, dus een betere plaats om hier samen te komen was niet denkbaar. Ongeveer op deze plek schreef Muskee dit prijsnummer, een
top-10 hit in 1968, die was gewijd aan de breuk met zijn vriendin Miep Huisman.

Afgelopen zaterdag was het Culturele Uitdag in de gemeente Aa en Hunze en dit betekende dat het publiek vrij toegang had tot het C+b Museum.Een kleine honderd personen maakten hiervan graag gebruik.

Het C+B Museum had speciaal voor deze dag een programmaatje in elkaar gezet. Zo was er een optreden van de formatie Brinklz, met daarin onder meer Hannes Langkamp, die in het verleden bij Harry Muskee in de band speelde. Met veel plezier werd er door het aanwezige publiek naar hen geluisterd.

 xwethouders henk heijerman l en harry dijkstra r

In de namiddag bezochten Henk Heijerman en Harry Dijkstra, wethouders van de gemeente Aa en Hunze, het museum. Zij kregen uit handen van Lukas Koops, voorzitter van de Stichting Blues in Grolloo, twee cadeautjes overhandigd, namelijk een DVD met daarop de gefilmde uitvoering van het nummer Song to the Legend van singer/songwriter Egbert Meyers, en een set C+B Museum-koffiebekers voor het gehele college.
Het college van B&W van de gemeente Aa en Hunze, inclusief de nieuwe burgemeester Piet van Dijk, drinkt dus dinsdagmorgen koffie uit bekers van het C+B Museum!

XCultureleUitdagKoops

Kortom, een geslaagde Culturele Uitdag voor het C+B Museum. Een video van het optreden van Brinklz is te zien op https://youtu.be/92eA98BD824

Met dank aan Albert Haar voor de foto's.

XBrinklzCultureleUitdag

Naar boven