De elpees Desolation en Groeten uit Grollo staan hoog genoteerd in de verkiezing van de 25 beste Benelux-albums aller tijden. Het muziekblad Lust for Life hield deze verkiezing onder haar lezers. Hierop werd massaal gereageerd. In het april-nummer van Lust for Life wordt uitgebreid stilgestaan bij de eindlijst.

Xwebsite3albums

Moontan van Golden Earring kwam als beste elpee uit de bus, gevolgd door Shpritsz van Herman Brood & His Wild Romance. Groeten uit Grollo is als derde geëindigd. De eerste langspeler van Brainbox (nog met Jan Akkerman) staat op vier en Song Of The Marching Children van Earth & Fire neemt de vijfde positie in. Na Revolution van Q 65 komt Desolation van C+B op plaats zeven.

Xwebsite1albums

Over Groeten uit Grollo merkt de redactie op: "Het tweede werkstuk van Cuby + Blizzards wordt vaak gezien als het meesterwerk van de band. Nieuweling Herman Brood drukte zijn stempel op onder meer het bloedmooie Somebody Will Know Someday." 
En over Desolation: "Het debuutalbum van Cuby + Blizzards staat enkele plaatsen onder het wellicht net iets bekendere broertje, maar werd in 1968 wel bekroond met een Edison."

Aan vrijwel alle in de top 25 genoteerde platen wordt in de special van Lust for Life aandacht besteed. Wat de Cuby-elpees betreft geschiedt dit via een interview met Hans Waterman, drummer op beide platen. "Het was een zooitje karakters bij elkaar," zegt hij hierin. "Maar bij Somebody Will Know Someday had iedereen het gevoel van: hier ontstaat iets uitzonderlijks. Ik vind het nog steeds de beste Cuby-song."

Xwebsite4albums

De redactie van Lust for Life trachtte ook herinneringen aan Harry Muskee te halen bij John Mayall, die diverse malen in Grolloo op bezoek kwam en waarmee C+B regelmatig speelde. Maar Mayall bleek geen enkele gedachtenis meer te hebben aan zijn optredens met de band, en zijn bezoeken aan Grolloo. Zelfs zijn concert bij het Groeten uit Grolloo-festival in 2011 stond niet meer op zijn netvlies: "Daar herinner ik me niets van"…

Het april-nummer van Lust for Life is onder meer verkrijgbaar in de boekhandel, maar kan ook worden besteld via:

www.muziekbladopjemat.nl/muziekbladen/lust-for-life-en-revolver-tijdschrift-kopen-nabestellen

Het C+B Museum werd afgelopen dinsdagmiddag verrast met een financiële injectie uit politiek Den Haag. Deze onverwachte gulle gift was niet afkomstig van het kabinet Rutten, maar van de NOS en had alles te maken met het afscheid van politiek redacteur Toof Brader, bekend van onder meer NPO Politiek.

Xwebsite2

Deze markante persoonlijkheid gaat deze week met pensioen en zijn collega’s dachten lang na over een passend afscheidscadeau. "Een boek of ander aandenken past absoluut niet bij Toof," vertelde collega Michiel Breedveld. "Het moest iets alternatiefs worden dat achteraf zijn goedkeuring zou krijgen. Toof vertelde af en toe over zijn afkomst. Hij kwam uit Winschoten en had een communistische achtergrond. Hij houdt van popmuziek en sprak dikwijls over Cuby & the Blizzards, die hij in de jaren zestig in Winschoten waarschijnlijk regelmatig heeft zien spelen."
Waarschijnlijk waren dit de optredens in zaal Dommering in Winschoten, waar C+B min of meer kind aan huis was.

Xwebsite3

Zodoende ontstond het idee om als afscheidscadeau onder Toofs collega’s geld in te zamelen en dit als donatie aan een nader te bepalen 'goed doel' te schenken. Tot zijn afscheidsreceptie op donderdagavond wist Toof hier absoluut niets van en ook zijn collega’s waren niet op de hoogte van wat dit 'goede doel' uiteindelijk zou worden.

Xwebsite6plaatje

Mieke van der Valk en Michiel Breedveld, parlementair verslaggevers bij de NOS, kwamen dinsdagmiddag naar Grolloo om het ingezamelde geld, een mooi bedrag van 450 euro, aan het bestuur van het C+B Museum te overhandigen. Om deze ludieke actie extra luister bij te zetten en er een 'formeel' tintje aan te geven, werd in het 'Nostalgic Toilet' van het museum een bescheiden gedenkplaatje aangebracht, met daarop de tekst 'Schenking van Toof Brader, plattelandshippie'.

"Wij vermoeden dat Toof deze donatie aan het C+B Museum ten zeerste zal goedkeuren," sprak Mieke van der Valk dinsdag hoopvol. "Dit past wel in zijn straatje en wij zijn ervan overtuigd dat hij na zijn pensionering snel naar Grolloo komt om het C+B Museum te bezoeken."

XwebsiteToofBrader

Toof en zijn collega’s kregen donderdagavond tijdens de afscheidsreceptie te horen waaraan het ingezamelde geld was gedoneerd. Als 'bewijsmateriaal' werden hem diverse foto’s van de overhandiging aangeboden. Namens het C+B Museum kreeg hij tevens een poster, een boek en een T-shirt cadeau.

Het C+B Museum is uiteraard zeer verguld met deze 450 euro, die ongetwijfeld goed zal worden besteed aan een nog nader te bepalen activiteit. Maar het is vooral het spontane karakter van deze actie, waarmee we bijzonder in onze nopjes zijn. Bedankt Toof en jouw collega’s van de NOS, oftewel politiek Den Haag!

Muskee onthulde Muskee. Dat gebeurde afgelopen zondagmiddag op de Torenlaan in Assen. In het voormalige pand van de Drentsche en Asser Courant, waar zowel Harry Muskee als Eelco Gelling enige tijd hebben gewerkt.

XWebsite1

In de galerie van de Groningse kunsthandelaar Thim Muskee werd een een bijzonder schilderij gepresenteerd van kunstenaar Jack Liemburg, tevens liefhebber van de muziek en het kunstwerk van Herman Brood. Met als titel Window of my Eyes schilderde hij een portret van Muskee, waarbij hij elementen gebruikte van de lp-hoes van Groeten uit Grollo van Cuby & the Blizzards.

XWebsite2

Tegelijkertijd werd bij Galerie Muskee een kleine expositie geopend van de Asser fotograaf Rudy Leukfeldt, die door de jaren heen talrijke portretfoto’s van Harry Muskee maakte. De bekende Groninger Piet van Dijken, die bevriend was met Muskee, interviewde zowel Jack Liemburg als Rudy Leukfeldt.

XWebsite3

De fotoexpositie en het Muskee-schilderij van Liemburg (en ander werk van zijn hand) zijn te zien in Galerie Muskee, aan de Torenlaan 16 in Assen, op vrijdags en zaterdags van 12.00 tot 17.00 uur.

XWebsite4

De tentoonstelling So Many Roads, die momenteel in het C+B Museum te zien is, wordt voorlopig voor onbepaalde tijd verlengd. Het was de bedoeling dat op 25 april as. de nieuwe expositie We Want More zou worden geopend, maar door ziekte en daardoor tijdelijke afwezigheid van conservator Albert Haar, gaat dit niet door.

XXAsserCourantfotoReneLegerstee
(Erwin Java en Herman Deinum bij de opening van de huidige
expositie
in april vorig jaar. Foto: René Legerstee, Asser Courant).

Om deze reden is besloten om de huidige, succesvolle tentoonstelling So Many Roads, over de concerten, de plaatopnames en de radio- en televisieoptredens van Cuby & the Blizzards, voorlopig te handhaven.

Er is dus op 25 april GEEN (seizoens)opening van de nieuwe expositie!

Behalve op de komende zondagen 15 en 22 april, kan So Many Roads vanaf donderdag 26 april worden bekeken volgens de gebruikelijke openingstijden van het C+B Museum tijdens het voorjaar en de zomer.

Voor de volledigheid volgen hier de openingstijden van het C+B Museum voor de rest van 2018:

Zondag 15 april: 11 – 17 uur
Zondag 22 april: 11 – 17 uur
26 april t/m 31 mei: donderdag t/m zondag 11 – 17 uur
1 juni t/m 31 augustus: dinsdag t/m zondag 11 – 17 uur
1 september t/m 30 september: donderdag t/m zondag 11 – 17 uur
Vanaf 4/11: alleen zondag 11 – 17 uur.

Zodra er meer nieuws is over de nieuwe tentoonstelling, zal dat uiteraard via de gebruikelijke kanalen worden gecommuniceerd.

Op zaterdagmiddag 7 april wordt bij platenzaak Concerto aan de Utrechtsestraat 52-60 in Amsterdam een expositie geopend met foto’s van Cuby & the Blizzards, gemaakt door fotograaf Rudy Leukfeldt uit Assen. Tevens vindt een boekpresentatie plaats van Eelco Gelling – Gitaargod van de Lage Landen, dat werd geschreven door Hans Edink.

XFoto1Website

Rudy Leukfeldt volgde de groep tientallen jaren en kende Cuby & The Blizzards al voordat ze beroemd werden. Hij was bevriend met Eelco Gelling en Harry Muskee en maakte talloze foto’s van de bandleden voor platen, cd’s, boeken en andere publicitaire doeleinden. Vanaf 7 april zijn de foto’s te bewonderen aan de muren van Concerto Koffie.

Aansluitend wordt op deze middag de biografie over Eelco Gelling ‘de Gitaargod van de Lage Landen’ gepresenteerd. En zal Hans Edink wat vertellen over het boek en wat vragen stellen aan Rudy Leukfeldt over zijn foto’s.

XFoto2Website

Daarnaast is er live-muziek. van blues duo Leukfeldt & Van Der Leest. Max Leukfeldt is de broer van fotograaf Rudy Leukfeld en speelt al jaren met het duo Leukfeldt en van der Leest de blues. Dat wil zeggen zoals blues in de basis is namelijk gitaar en mondharp. Speciaal voor deze middag zullen ze ook wat Cuby & the Blizzards nummer spelen naast hun eigen reportoire. Na afloop zullen ze hun cd signeren.

De middag begint op 7 april om 15.30 uur.

Naar boven