Op vrijdag 22 maart vindt een bijzondere avond in het C+B Museum plaats: een uitgebreid interview met Jan Venhuizen en Jan Vrielink. Beide "Jannen" waren manager van Cuby & the Blizzards. Jan Venhuizen (foto onder) was dat onder meer van 1964 tot 1977. Jan Vrielink (foto daaronder) nam het wat later voor enkele jaren over. Beiden kunnen veel en boeiend vertellen over deze, ook voor hen turbulente, jaren. De avond wordt muzikaal ondersteund door een uitstekend bluesduo: The Men Unplugged.

XVenhuizenlezing1

XVrielinklezing1

De avond in het C+B Museum begint 22 maart om 20.00 uur. Kosten: Vrienden € 5,- (op vertoon van pasje), vrijwilligers C+B Museum gratis entree. Alle anderen € 10,-. Opgave via info@cubymuseumgrolloo.nl of 06 27074771. Meld u snel aan, want het aantal plaatsen in ons Museum is beperkt en: vol = vol!

Zo’n honderd leerlingen van de groepen 5 en 6 van basisscholen uit Rolde en Gieten waren dinsdagmorgen te gast in het C+B Museum. Zij kregen er een voorstelling van Big Bo Brocken te zien over de geschiedenis van de bluesmuziek. Het opreden kwam voort uit het vorig jaar op gang gebrachte project Kidsblues, een cursus over de bluesmuziek die speciaal is ontwikkeld voor kinderen uit het basisonderwijs.

xKidsGrolloo4

Elf leerkrachten van basisscholen in de gemeente Aa en Hunze kregen afgelopen dinsdagmiddag een proefles 'blues op school' van Martijje Lubbers. Martijje is coördinator van het project Kidsblues en ontwikkelt de lessen die via de website www.kidsblues.nl voor de scholen beschikbaar komen.

kidsblues 4website

In het kader van het Cultuurmenu kunnen alle scholen in de gemeente Aa en Hunze gebruik maken van de mogelijkheid voor een bezoek aan het C+B Museum in Grolloo en een gastles van Big Bo Brocken. 

Akke Feenstra, adviseur Onderwijs & Amateurkunst van ICO Kunstencentrum, was ook aanwezig. Zij is verantwoordelijk voor het aanbod van het Cultuurmenu.
Albert Haar bood namens het C+B Museum alle aanwezige leerkrachten een exemplaar van het boek Back Home (liedteksten van Harry Muskee) aan.
Vanaf eind deze maand zullen de gastlessen voor de scholen in de gemeente Aa en Hunze in het C+B Museum van start gaan. Wordt vervolgd dus!

Tekst en foto: Albert Haar

Het gaat nog steeds bijzonder goed met het C+B Museum. Dat was de kern van de boodschap die zondagmiddag in café Hofsteenge in Grolloo aan de vrijwilligers en Vrienden (donateurs) van het C+B Museum werd verkondigd. Ieder jaar wordt er voor de Vrienden en trouwe vrijwilligers een speciale bijeenkomst georganiseerd, als kleine dankbetuiging voor alle (financiële) inspanningen.

Zwebsitebertus2

Aan de uitnodiging werd deze keer ook weer ruim gehoorgegeven. Ongeveer tachtig donateurs en vrijwilligers zorgden in Grolloo voor een redelijk gevulde zaal. Zij kregen dan ook een aantrekkelijk programma voorgeschoteld. Na de begroeting en gebruikelijke kop koffie, spraken Lukas Koops en Klaas Koops, voorzitters van respectievelijk de Stichting Blues in Grolloo en de Stichting Erfgoed Harry Muskee, een kort welkomstwoord uit.

Het lijkt een algemene trend te worden: In de nieuwe Top 2000 wordt de traditionele jaren zestig muziek langzamerhand verdrongen door moderner repertoire. Beatles en Stones zijn niet langer hofleverancier en worden voorbijgestreefd door andere bands, zoals Queen.

intoxica 305.355671 copy

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de drie Cuby-nummers in de Top 2000 het eveneens lastig hebben. Alle drie zijn flink gedaald. Window of my eyes zakte 115 plaatsen naar positie 363, Somebody will know someday ging 147 posities naar omlaag en bezet nu de 1366ste plaats en voor Appleknockers flophouse zou 2018 wel eens de laatste notering in de hitlijst kunnen worden: het nummer zakte maar liefst 438 plaatsen en staat nu op 1580.

Het is logisch dat er plaats wordt gemaakt voor nieuwere nummers van modernere bands, maar het zou toch zeer spijtig zijn als Windows of my eyes en Somebody will know someday, immers twee klassiekers in de Nederlandse popmuziek , uiteindelijk het veld zouden moeten ruimen…   

Naar boven