Vrijdagavond werd het trieste nieuws ontvangen dat Arie Reinders is overleden. Arie had een lange staat van dienst met betrekking tot Cuby & the Blizzards. Hij is geboren en getogen in Grolloo. Toen Harry Muskee in 1965 in Grolloo kwam wonen was Arie, zoon van de dorpssmid, bijna twintig jaar. Hij raakte bevriend met Muskee en werd chauffeur van de tourbus.

XXArieinmemoriam

Ruim een jaar deelde hij het wel en wee van de band wanneer hij ze naar en van de optredens reed. Er ontstond een vriendschap voor het leven met Harry Muskee. De dorpssmid uit Grolloo en de blueszanger uit Assen bleven elkaar trouw tot Muskee's overlijden in 2011.

In het C+B Museum was Arie vaak gastheer als er groepen belangstellenden op bezoek kwamen. Hij deed dit graag en was altijd beschikbaar. Bovendien kon hij prachtige verhalen en anekdotes vertellen uit zijn tijd als chauffeur. Daarmee boeide hij zijn publiek in grote mate.

XXArieinmemoriam3

Arie was graag gezien in Grolloo en wij zullen hem missen. Uiteraard wensen wij zijn nabestaanden heel veel sterkte.

Bij de foto’s: Arie bij en in zijn geliefde C+B Museum, tijdens een bezoek van Boudewijn de Groot in maart 2014.

Egbert Hovenkamp II maakte naar aanleiding van het overlijden van Arie zaterdag het volgende gedicht:

"Hij was een man met kracht
hij tilde op wat hem voor handen kwam
het dorp blikte in zijn ogen
de smederij vol heet ijzer
hij was een man met een lach...
al kromp zijn postuur
de verhalen groeiden
van zijn lippen naar gretig gehoor
het dorp is iet of wat stiller
zijn handen, die ook muziek vervoerden
liggen stil, het laatste gebaar is vergleden
gordijnen wapperen nog even
de deur staat aan, maar gaat niet meer open"

(In memoriam Arie Reinders)

Het gaat nog steeds bijzonder goed met het C+B Museum. Dat was de kern van de boodschap die zondagmiddag in café Hofsteenge in Grolloo aan de vrijwilligers en Vrienden van het C+B Museum werd verkondigd. Ieder jaar wordt er voor de donateurs (Vrienden) en trouwe vrijwilligers een speciale bijeenkomst georganiseerd, als kleine dankbetuiging voor alle (financiële) inspanningen.

XElectricBlues

Aan de uitnodiging werd deze keer zeer ruim gehoorgegeven. Ongeveer 120 donateurs en vrijwilligers zorgden in Grolloo voor een volle zaal, een verdubbeling in vergelijking met de vorige jaren! Zij kregen dan ook een aantrekkelijk programma voorgeschoteld. Na de begroeting en gebruikelijke kop koffie, spraken Lukas Koops en Klaas Koops, voorzitters van respectievelijk de Stichting Blues in Grolloo en de Stichting Erfgoed Harry Muskee, een welkomstwoord uit.

Er is al de nodige publiciteit over geweest, maar het is nu wel duidelijk dat er goede vorderingen worden gemaakt met de cursus KidsBlues, de cursus die wordt ontwikkeld om schoolkinderen kennis te laten maken met de bluesmuziek. Woensdag publiceerden de ontwikkelaars van deze cursus een persbericht. Onder de kop De Blues begint in Drenthe, stond daar het volgende in vermeld:

"De Stichting Blues in Grolloo, de groep mensen achter het C+B Museum Grolloo, lanceert in 2018 KidsBlues: een nieuw project dat in het teken staat van de blues voor kinderen. Het is een cursus voor basisschoolkinderen waarin ze kennismaken met de achtergronden van de bluesmuziek en het zingen en/of spelen ervan.
Doel is om de erfenis van Harry ‘Cuby’ Muskee door te geven aan jongere generaties en zo de blues levend te houden. Centraal hierbij staat dat kinderen zelf met de muziek bezig gaan om het zo te ervaren en te doen en dat ze het kunnen toepassen in hun eigen belevingswereld.

XWebsitestuk

De cursus wordt op dit moment ontwikkeld. Aan bod komen allerlei kenmerken en voorbeelden van bluesmuziek die zoveel mogelijk in een doorlopende leerlijn worden aangeboden aan alle klassen van de basisschool.

Martijje
De stichting heeft zangeres Martijje benaderd voor de rol van projectleider. Een brainstormteam denkt mee over de inhoud van de cursus. Dit team bestaat uit initiator Albert Haar van de stichting Blues in Grolloo, Akke Feenstra van ICO Centrum voor Kunst en Cultuur, gitarist en docent Richard Vrieze en schooldirecteur en bluesmuzikant Joop Hakze. 

In voorjaar 2018 zal een eerste editie van het project plaatsvinden op de basisschool in Grolloo, het ‘Mekka van de blues’ in Nederland. De bedoeling is om het project na dit schooljaar verder uit te rollen in de gemeente Aa en Hunze,de  provincie Drenthe en uiteindelijk het hele land. Want de blues begint in Drenthe".

Het Dagblad van het Noorden had donderdag een artikel over dit project. Wordt dus zeker vervolgd!

Van de bluesbundel “Somebody Will Know Someday – Herinneringen aan Cuby & the Blizzards”, geschreven door Koert Broersma, bestuurslid en websiteredacteur van het C+M Museum, is deze week de tweede druk verschenen. Het boek kreeg in maart 2017 de Publieksprijs van de Drentse Historische Vereniging. In deze tweede editie zijn enkele foutjes en onvolkomenheden gecorrigeerd.

ZZZZZZZZFlyertweededruk 

Het boek is onder meer te verkrijgen in de boekhandel, via bol.com of http://webwinkel.vangorcum.nl/, maar ook bij restaurant Hofsteenge in Grolloo, die namens het C+B Museum verkoopt. En uiteraard tijdens de Vrienden- en Vrijwilligersbijeenkomst op 14 januari!

XZOmslagwebsite

Zoals al eerder aangekondigd is vorige week de zeer informatieve discografie over Eelco Gelling verschenen: "Gitaargod van de Lage Landen". De paperback telt 152 bladzijden en is deels in kleur gedrukt.

ZBoekomslagwebsite

In de discografie zijn alle nummers op single, elpee en cd waarop Eelco Gelling te beluisteren is, opgenomen. Dit geldt zowel voor de bands waarvan Eelco lid was, als de nummers waarop hij als sessiemuzikant te beluisteren is. Tevens is een overzicht gemaakt van de nummers die Eelco samen met Harry Muskee gecomponeerd heeft en die gecoverd werden door bands in binnen- en buitenland. Ook is een groot aantal hoezen van zijn platen in kleur afgedrukt.

Zboekwebsite

Het boek is geschreven door Hans Edink, fan van het eerste uur, die ruim twee jaar aan dit project gewerkt heeft. Jaap van Eik schreef een voorwoord. Ook Jan Akkerman, Erwin Java, Aad van Pijlen en Eelco Gelling zelf zijn met uitspraken terug te vinden in dit sympathiek geschreven en samengestelde boek.

Met name de periodes na het vertrek van Gelling uit Golden Earring (Blues Connection, 1981-1993 en Eelco Gelling Band 1996-2012) zijn interessant, omdat deze nog niet vaak zijn beschreven.

Het boek kost € 19,95 en kan worden besteld via www.uitgeverijhans.nl

Naar boven