Kleine musea willen zich vaak presenteren aan het grote publiek, maar vaak ontbreken de middelen. Museum TV helpt ze met de productie van mini-documentaires. Vrijdag 7 september werden er veertien gepresenteerd in het Keramisch Museum Goedewaagen te Nieuw-Buinen. Ook het C+B Museum deed mee aan het mede door het Prins Bernard Cultuurfonds en de provincie Drenthe financieel ondersteunde project en heeft nu ook een eigen filmpje, dat mede op de website is te bekijken.

XCeesBijlNieuwBuinen

Museum TV is een videoplatform dat kunst, cultuur en design tot leven brengt. In samenwerking met de Provincie Drenthe worden vijftien kleinere Drentse musea met online en on-demand video onder de aandacht gebracht bij een groter publiek. Dit gebeurt onder meer via de kanalen van KPN, de website museumtv.nl, social media en diverse overige kanalen. Op 12 juni jl. werden bij het C+B Museum  in Grolloo opnames gemaakt, die inmiddels zijn verwerkt in een mini-documentaire van ruim zes minuten. Tevens is uit het materiaal een korte promo van een minuut en enkele zogenaamde social media bites gemaakt. Datzelfde is gebeurd voor de andere veertien musea.

Tijdens de presentatie in Nieuw-Buinen zei gedeputeerde Cees Bijl (foto boven) dat de financiële bijdrage van de Provincie moet worden gezien als een kleine dank aan alle vrijwilligers die via de kleinere musea invulling geven aan het culturele plaatje van Drenthe. "Er is veel belangstelling voor het Drentse culturele erfgoed. Dat boeit de mensen enorm. Door aan dit project mee te doen hebben nu verschillende kleinere Drentse Musea de kans om zich professioneel aan het publiek te laten zien."

XMuseumTVCuby

Naast het C+B Museum deden onder meer ook Openlucht Museum Ellert en Brammert in Schoonoord, het Internationaal Klompenmuseum in Eelde, Molenmuseum De Wachter in Zuidlaren, het Speelgoed Museum Kinderwereld in Roden, het Drukkerijmuseum in Meppel en het Veenpark in Barger-Compascuum mee.

Zie voor een volledig overzicht van de deelnemende Drentse Musea:

https://www.museumtv.nl/provincie-provincie-drenthe-museum-tentoonstelling-museum-tentoonstelling/

De mini-documentaire over het C+B Museum is vanaf nu te bekijken linksboven op de homepage van het museum.

Het schiet alweer op! Op zaterdag 10 november vindt de zevende editie plaats van Binnen Blues in Grolloo. De line-up voor dit festival is al enige tijd bekend en is zeer interessant. Er staan optredens gepland van Easterfield, The Brinklz, Gumbo & the Monk en de band The Stingers uit Groningen. Van de vijfde band, Electric Blues, wordt veel verwacht. Zij brengen hun Tribute aan Cuby & the Blizzards en maakten in januari tijdens de Vrienden- en Vrijwilligersmiddag grote indruk. Wilt u zeker zijn van kaarten, dan kunt u nu het beste reserveren bij café-restaurant Hofsteenge, Hoofdstraat 11 in Grolloo, telefoon 0592-501226 of via de email: info@hofsteengegrolloo.nl. De kaarten kosten € 20,- en: op is op!

XNIEUWflyer binnenblues 2018 A 6

Bent u rekeninghouder bij de Rabobank Assen en/of Noord Drenthe? Dan kunt u op het C+B Museum stemmen bij de Rabobank Clubkas Campagne van 4 tot en met 19 september. Jaarlijks stelt de Rabobank een deel van de winst, het coöperatief dividend, beschikbaar als extra ondersteuning aan het lokale verenigingsleven. De Rabobank-leden beslissen hoe de totale bijdrage wordt verdeeld. Tijdens de Rabobank Clubkas Campagne kunnen leden van Rabobank Assen en Noord-Drenthe hun stem uitbrengen op de vereniging(en) of stichting(en) die zij een warm hart toedragen. Deze stemmen zijn geld waard. Hoe meer stemmen er op een vereniging of stichting uitgebracht worden, des te meer geld deze vereniging of stichting ontvangt.

XXXGroetenuitGrolloschilderij 002

Hoe werkt het?
Rabobank Assen en Noord-Drenthe stelt voor 2018 € 150.000,- (incl. BTW en schenkingsrecht) beschikbaar voor de Rabobank Clubkas Campagne. Dit bedrag mogen de leden van de bank verdelen over de verenigingen en stichtingen die deelnemen. Op die manier beslissen leden van onze bank mee in de verdeling van het beschikbaar gestelde budget. De stemkaart met de uniek stemcode wordt begin september 2018 met de post bezorgd. U kunt inloggen op de website van de Rabobank en vervolgens uw stem uitbrengen. Maak svp gebruik van uw stemrecht, want het Cuby and the Blizzards Museum doet mee aan deze actie!

Wij roepen dus alle Vrienden, bezoekers en liefhebbers van het C+B Museum, die bankieren bij de Rabobank in Drenthe en/of Noord-Nederland, op om een stem op ons uit te brengen.

Wij gaan het geld besteden aan de vervanging van de video-apparatuur (de videowand) in ons Museum. Deze is na zeven jaar onafgebroken draaien aan vervanging toe. Help ons dus mee en stem op het C+B Museum bij de Rabobank Clubkas Campagne!!! Bij voorbaat onze hartelijke dank!

Kijk voor meer info over de Rabobank Clubkas Campagne op www.rabobank.nl/assen-nd.

Van tijd tot tijd wordt het C+B Museum verrast met gulle gaven van bezoekers en andere Cuby-liefhebbers. Zo worden regelmatig geluidsopnamen, foto’s, plakboeken en posters overhandigd. Uiteraard nemen wij deze vaak speciale memorabilia graag in ontvangst. Soms komt een dergelijke donatie uit onverwachte hoek of gaat het om een bijzonder object. 

Grolloschilderij2

In maart van dit jaar werd het C+B Museum benaderd door Gerard Luchtenberg. Hij werkt in een kringloopwinkel in Eemnes, waar hij op zekere dag een schilderij binnen kreeg. "Ik heb het op mijn kantoor gezet," vertelde Gerard, Cuby-liefhebber bij uitstek. "Vooral omdat ik direct dacht: Waar ken ik dit toch van? Ik kon het een tijdlang niet thuis brengen, totdat ik op een gegeven moment een ingeving kreeg: Het is de hoes van Groeten uit Grollo! Ik ben direct gaan vergelijken en inderdaad: Het is niet precies hetzelfde, maar het lijkt er wel enorm op. Het zijn twee verschillende afbeeldingen, maar ze moeten van dezelfde schilder zijn."

Hoesorigineel 

Ook de bestuursleden van het C+B Museum waren van mening dat het schilderij van Gerard als twee druppels water op de hoes van de Cuby-LP Groeten uit Grollo lijkt. Maar... hoe kan dit?
In 1967 werd de hoes voor Groeten uit Grollo ontworpen door Olof en Ingrid Merkelbach. De bewerkte foto van de 'groepsleden-in-hippiestijl' werd gemaakt door de bekende hoesfotograaf Herman Baaren. Het kan bijna niet anders dan dat Olof en Ingrid Merkelbach zich voor de achtergrond van de platenhoes hebben laten inspireren door een ander, bestaand schilderij. Weliswaar niet hetzelfde, maar de overeenkomsten tussen de beide schilderijen zijn te groot voor alleen toeval. Het schilderij van Gerard Luchtenberg is wel gesigneerd, maar de handtekening is onleesbaar. Wat staat er: 'C. Slotboom' of iets dergelijks? De oppervlakkige kijker ziet dat het vrij vluchtig is geschilderd.

GroetenuitGrolloschilderijsignatuur3

Oproep
Een oproep in maart op de Facebook-pagina van het C+B Museum leverde nogal wat reacties op, maar niet het definitieve antwoord. Een van de FB-vrienden kwam met een voor de hand liggende oplossing. Hij schreef dat het schilderij mogelijk uit een schildersfabriek komt, waar vroeger dergelijke werkjes als massaproductie werden gemaakt, vaak met hetzelfde thema. De een deed de achtergrond, de een ander het landschapje en een derde de schapen. De schilderijen leken dan erg op elkaar, maar weken toch vaak op details van elkaar af. Soortgelijke doekjes hingen vroeger in honderden huiskamers.

Komen beide afbeeldingen uit dezelfde schildersfabriek? "Onze zaak zit middenin Het Gooi," zegt Gerard Luchtenberg. "Het kan best dat de oorspronkelijke schilder ook uit die omgeving kwam, vooral ook omdat de ontwerpers van de hoes (Olof en Inge Merkelbach) ook uit Het Gooi kwamen. Net als veel mensen uit muziekindustrie, want die zat, zeker in de jaren zestig, ook geconcentreerd in Het Gooi. Wat heel goed mogelijk is, is dat toen Olof en Inge Merkelbach de opdracht kregen om een hoesontwerp te maken voor een LP die Groeten uit Grollo zou gaan heten, zij van mening waren dat de hoes een heide-ontwerp moest hebben. Vervolgens hebben ze naar een dergelijke afbeelding gezocht en daar de foto van de band in gemonteerd. Misschien heeft het schilderij helemaal niets met Grolloo te maken, maar heeft de schilder zich heeft laten inspireren door bijvoorbeeld de Larense hei. Maar het blijft een leuk verhaal dat de achtergrond van de hoes van Groeten uit Grollo en mijn schilderij waarschijnlijk door dezelfde schilder zijn gemaakt.”

Schilderijwebsite1

Na deze interessante zoektocht en discussie was eigenlijk iedereen het ermee eens dat het schilderij maar op één plek thuishoort, en dat is het C+B Museum in Grolloo. Eigenaar Gerard Luchtenberg was zo genereus om zijn eigendom aan het museum af te staan, en kwam afgelopen zaterdag met zijn broer Jan naar Grolloo om het te overhandigen. Uiteraard werd het dankbaar in ontvangst genomen en werden alle mogelijke theorieën nog eens uitgebreid besproken…

Maar misschien weten de lezers nog een oplossing???

Op de foto hierboven, van links naar rechts: Jan Bos (bestuurslid), de gulle gevers Jan en Gerard Luchtenberg, voorzitter Lukas Koops en de gastheren in het C+B Museum Frans Hoving en Willem van der Kraats.

Het Cuby & the Blizzards Museum in Grolloo verwelkomde afgelopen dinsdagmorgen 3 juli haar 600ste en 601ste donateur (Vriend). De gelukkigen waren Sjon en Babs Hibender uit Rotterdam.

XWebsitedonateur

Een bijzondere toevalligheid is dat beiden binnenkort in Grolloo komen wonen. Sjon en Babs kregen van Lukas Koops (links op de foto), voorzitter van de Stichting Blues in Grolloo, enkele cadeautjes overhandigd, zoals een bos bloemen en een boek over Cuby & the Blizzards. 

“Als er geen vrienden en vrijwilligers zouden zijn, dan zou er ook geen C+B Museum bestaan,” zei Lukas Koops. “Zeshonderd donateurs is uiteraard een geweldige mijlpaal en een respectabel aantal. Samen met de ongeveer 4000 bezoekers per jaar zorgen zij voor een gezonde financiële basis van ons museum.”

Het C+B Museum bestond op 1 juni jl. zeven jaar. Ruim twee jaar geleden werd de 500ste donateur ingeschreven. Ruim een jaar geleden passeerde de 25.000ste bezoeker de toegangsdeur. Dat aantal staat inmiddels op bijna 30.000.

X600donateur1

Op de foto hierboven, van links naar rechts: Lukas Koops (voorzitter Stichting Blues in Grolloo), Sjon Hibender, Babs Hibender, Klaas Koops (voorzitter Stichting Erfgoed Harry Muskee), Wim Pontfoort (secretaris Stichting Erfgoed Harry Muskee), en Hein van der Vliet (gastheer C+B Museum).

Naar boven