Grolloo barstte weer uit de voegen bij vierde editie HIBF!

De vierde editie van het Holland International Blues Festival is weer een groot succes geworden. Goed weer (vooral op vrijdag), geweldige muziek en in totaal ruim 25.000 bezoekers! We raken zo langzamerhand een beetje gewend aan al die bekende namen, die zomaar optreden in de achtertuin van John Hofsteenge, eigenaar van het gelijknamige restaurant. Maar het blijft natuurlijk wel heel bijzonder.

ZCrowd1

Alleen de vrijdagmiddag en -avond waren al om te smullen, met Danielle Nicole, smaakmaker Curtis Salgado, de onvolprezen Jonny Lang (die met zijn optreden wellicht nog het meeste tegen de authentieke blues aan schurkte), en uiteraard Van Morrison en ZZ Top. Naar de concerten van de laatste twee was met spanning uitgekeken.

ZDanielleNicole

Met ‘Van The Man’ weet je het immers maar nooit. Zijn onvoorspelbare wispelturigheid is legendarisch en met zijn grillen heeft menig festivalorganisator al heel wat te stellen gehad.
Zijn komst naar Grolloo verliep dan ook niet zonder slag of stoot, vertelde Johan Derksen voor de camera’s van RTV Drenthe.
Derksen is zo’n drie à vier jaar bezig geweest om de blueslegende te strikken. “Het is niet de makkelijkste artiest,” legde hij uit. “Vorig jaar waren we al ver in de onderhandelingen, maar toen eiste hij dat hij voor een zittend publiek wilde spelen.”
Dat bleek echter veel te duur voor het Drentse bluesfestival om én vijfduizend stoelen te plaatsen én Van Morrison te betalen.

ZCurtisSal3

Waarom is het nu toch gelukt? “We hebben lang onderhandeld en ik heb veel moeten bidden en smeken”, zei Derksen. “Maar hij ziet ook dat het festival een goede naam heeft. Van Morrison ziet dat ZZ Top, Lynyrd Skynyrd en Gary Clark Jr. er staan. Dus hij begrijpt wel dat dit niet een of ander lullig bluesfestivalletje is.”

ZJonnyLang

Voordat Morrison speelde, bracht hij een kort bezoek aan het C+B Museum (zie apart verhaaltje). Tijdens zijn anderhalve uur durende optreden haalde hij later bekende nummers uit de kast, niet alleen uit zijn solo oeuvre, maar ook uit zijn periode als frontman van de Engelse bluesband Them. Zo passeerden ‘Here comes the night’, ‘Brown eyed girl’ en ‘Gloria’ de revue. Tijdens zijn optreden wisselde hij geen woord met het publiek en aan het eind van ‘Gloria’ verdween Morrison plotsklaps achter de coulissen, om ook niet meer terug te keren. Maar ja, zo is ‘Van the Man’…

ZVanMoroptreden

ZZ Top, bezig aan een korte Europese toernee, zorgde als slotact voor het betere ram- en rockwerk, zoals van de band mag worden verwacht. De band, met leadzanger en gitarist Billy Gibbons, bassist Dusty Hill en drummer Frank Beard, bracht de duizenden enthousiaste toeschouwers in beweging. Met name Billy Gibbons liet van zich horen. Maar dat is geen verrassing van de man die zijn vorig jaar verschenen cd The Big Bad Blues, uitgeroepen zag worden tot Blues Rock Album of the Year in 2018.

ZZTop3

Op zaterdag kwamen de bezoekers eveneens aan hun trekken, met optredens van Delgres, Eric Gales (net zoals Jonny Lang een dag eerder eigenlijk de enige echte bluesact), St. Paul & the Broken Bones (de minst bekende groep, maar daarom juist zeer verrassend), de ‘future of Texas Blues’ Gary Clark jr. en uiteraard Lynyrd Skynyrd, die natuurlijk het podium niet mochten verlaten zonder hun, inmiddels min of meer tot volkslied van de Southern rock verheven hit ‘Sweet Home Alabama’ te vertolken.

ZHofsteenge

Met  deze vierde editie van het Holland International Blues Festival is Blues Village Grolloo nog weer steviger op de kaart  gezet. Wederom uitstekend georganiseerd, goede voorzieningen en een ruime keuze aan eet- en drinkmogelijkheden. En, nog belangrijker: volop vrolijke en tevreden mensen. Zoals in de aanhef van dit verhaal al werd aangegeven: We beginnen er zo langzamerhand aan gewend te raken. Echter, voor volgend jaar is helaas de vijfde en laatste editie aangekondigd, weliswaar met nog een lichte slag om de arm. Of we dan daadwerkelijk afscheid moeten nemen van dit festival, dat in korte tijd internationaal een grote naam heeft opgebouwd, zien we op 11, 12 en 13 juni 2020. Want die verrassing had Johan Derksen nog in petto: volgend jaar duurt het Holland International Blues Festival een dag langer!

Deel dit met vrienden: