Grietje Hofsteenge, de ‘tweede moeder’ van Harry Muskee

Afgelopen vrijdag is Grietje Hofsteenge overleden, de moeder van John Hofsteenge, bestuurslid van de Stichting Blues in Grolloo en uitbater van het bekende gelijknamige restaurant Hofsteenge in Grolloo. Dit café speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Cuby & the Blizzards en in het leven van Harry Muskee. Want toen hij, halverwege de jaren zestig, gedreven door liefdesverdriet, wegvluchtte uit de ‘grote stad’ Assen naar het platteland, waren het Grietje en haar man Harm, die Harry opvingen en voor hem zorgden. Dankzij de hulp van Harm slaagde Muskee erin om het boerderijtje aan de Voorstreek, nu het C+B Museum, te huren van eigenaar Jan Bonder. De rest van het verhaal is bekend. C+B werden beroemd en heel Nederland wilde zien waar die eigenzinnige zanger zijn heil had gezocht. Daarmee werd Grolloo, het boerendorp ten zuidoosten van Assen, als bluesdorp nummer één op de kaart gezet. En dat is het ruim vijftig jaar later nog steeds.

hofsteenge Aangepast

Harm en Grietje Hofsteenge met Harry Muskee en Harmen Franc jr. voor hun
bekende restaurant 
in Grolloo. (Foto: Rudy Leukfeldt)

Toen Harry Muskee naar Grolloo verhuisde, werd hij daar door vrijwel iedereen met de nek aangekeken. Men vond hem maar een vreemde, langharige snoeshaan, met die rare vrienden en die afschuwelijke herrie die de jeugd ‘muziek’ noemde. Maar die mening sloeg snel om. Harm en Grietje Hofsteenge waren daar mede debet aan. Zij bekommerden zich om Harry, alsof het hun eigen zoon was. In een interview voor het boek Somebody will know someday van website-redacteur Koert Broersma verhaalden John en zijn vrouw Germaine met veel liefde over Harm en Grietje. Uit hun relaas blijkt dat Grietje als een moeder voor Muskee was. Harry noemde haar dan ook ‘ons mam’. Ze waste de kleren van Harry en ook zijn sokken en zorgde ervoor dat hij af en toe wat te eten kreeg. John vertelde onder meer: “Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder de was van Muskee deed. Kom op met die kleren Harry, zei ze dan, we gooien het spul even in de Miele!”

Oud-manager Jan Venhuizen (overleden in 2019) bevestigde dit beeld. Hij sprak in het betreffende interview met veel genegenheid over Harm en Grietje. “Dat waren zulke lieve mensen. Eigenlijk een vader en moeder voor Harry. Die boerderij van hem was vooral ‘s winters afschuwelijk. Hij kon echter altijd bij Harm en Grietje terecht. Ik ben ervan overtuigd dat als zij zich niet zo over Harry hadden ontfermd, hij het er niet zou hebben gered.”

In 1995 maakte Tineke de Nooij voor haar RTL-programma Tineke’s Wereld een in Rolde en Grolloo opgenomen portret van Harry Muskee. In restaurant Hofsteenge kwam ook slaggitarist en roadmanager Hans Kinds kort aan het woord. Over Grietje Hofsteenge vertelde hij: “Het leuke vond ik altijd dat als we ’s nachts van een concert terugkeerden in Grolloo, we hier naar binnen en direct door naar de keuken gingen. Want daar lagen ze weer, die heerlijke dikke kippen. Het maakte niet uit hoor, of het nou 1 uur, 2 uur of 3 uur was. We konden altijd naar binnen, want de deur was nooit op slot. Iedere keer als we terugkwamen, gingen we flink aan de kippen… Daar had Grietje allemaal voor gezorgd, fantastisch. Zo krijg je het nooit meer, never nooit niet…”

Grietje heeft nooit over haar herinneringen aan C+B en Harry Muskee willen praten. “Ze wilde haar herinneringen aan de Blizzards voor zichzelf houden. Ze beschouwde Harry als een oudere zoon en over mensen die je lief zijn vertelde je nou eenmaal geen verhalen, was haar standpunt,” aldus haar zoon John.

Harm Hofsteenge overleed in 1996. Grietje overleefde haar man dus 25 jaar. Zij overleed afgelopen vrijdag in haar eigen huis, in haar eigen Grolloo. Zoals ze zelf wilde.

Deel dit met vrienden: