Expositie Window Of My Eyes op grootse wijze geopend

De tentoonstelling Window Of My Eyes over Harry Muskee is zaterdagavond op grootse wijze geopend in het Drents Museum, evenals de expositie Blues From Heaven van de Asser fotograaf Rudy Leukfeldt.

XWindowexpodouwien

Dit jaar zou Muskee 75 jaar zijn geworden en dit expositie-eerbetoon aan de frontman van Cuby & the Blizzards betekende een fraai begin van het Blues in Drenthe-jaar 2016, waarin nog tal van andere evenement zullen plaatsvinden. Zo’n 850 genodigden woonden de opening bij. Hieronder tal van bekende artiesten, ex-bandleden, vrienden en collega’s.

Kortom: het was één grote, gezellige mega-reünie. Vrijwel iedereen die in het verleden op enigerlei wijze direct of indirect aan C+B was verbonden, had een uitnodiging ontvangen. Zo’n enorme groep kon onmogelijk in het Drents Museum zelf en daarom was op het grasveld vóór de oude hoofdingang op De Brink een grote bluestent opgebouwd.

XWindowexposneeuwtent

Nadat een select gezelschap had genoten van een heus bluesbuffet, vonden in deze tent vanaf 19.45 uur het officiële programma en de optredens plaats. Jeroen Wielaert, schrijver van de Muskee-biografie De Missie, praatte de verschillende onderdelen aan elkaar. Nadat het Utrechtse trio My Blue Van de aftrap had verzorgd, vroeg Jeroen Wielaert een applaus voor de man waar het deze avond allemaal om ging en die er niet meer was: Harry Muskee. De ruim een minuut durende ovatie zorgde voor het eerste kippenvelmoment van de avond.

XWindowexpobomvol

Herinneringen
Hierna kwamen Harry Tupan, adjunct-directeur van het Drents Museum, gedeputeerde Ard van der Tuuk en collega-artiest en vriend Huub van der Lubbe kort aan het woord. Zij vertelden over het waarom van deze expositie en haalden herinneringen op aan Harry Muskee en de andere Blizzards. Van der Lubbe vertolkte hierna akoestisch het nummer Steen, dat hij samen met de rest van De Dijk enkele jaren geleden opnam. Terwijl dit nummer het einde naderde, ging langzaam het toneeldoek achter Huub omhoog. Hij kondigde aan samen met enkele vrienden de tentoonstelling officieel te openen. Achter hem verschenen Hans la Faille (drums), Herman Deinum (bas) en Erwin Java (gitaar) en werd Window Of My Eyes ten gehore gebracht.

xWindowexpoJavaDeinum

Een volgend hoogtepunt was de uitreiking van de eerste exemplaren van het fotoboek Window Of My Eyes, dat de gelijknamige expositie vergezelt. Harry Tupan overhandigde het boek aan Huub van der Lubbe en Douwina Oosterhof, Harry’s weduwe. Zij sprak enkele woorden van dank en maakte een diepe buiging voor haar ‘Mannetje Mus’.
Het boek dat zij over haar ‘maatje’ in ontvangst nam mag er zijn. Window Of My Eyes is een schitterend, op LP-formaat, door Aat Doek vormgegeven fotoboek over Harry Muskee, dat in chronologische volgorde alle facetten van zijn leven behandelt en eindigt met een complete, geïllustreerde discografie van Cuby & the Blizzards. Albert Haar zorgde voor de begeleidende teksten.

XWindowexpoBleijleven

Prachtige tentoonstellingen
Nu beide tentoonstellingen officieel waren geopend, konden de genodigden een kijkje gaan nemen. Met deze exposities pakt het Drents Museum op formidabele wijze uit. De Window Of My Eyes-expositie is een pareltje voor het oog. In de Abdijkerk worden de bezoekers meegenomen op reis door het leven van Harry Muskee. In de expositie passeren zijn jeugd, zijn muziek, zijn optredens, zijn reizen, zijn Drenthe, alsmede belangrijke gebeurtenissen en personen in zijn leven, de revue. Ook zijn nooit vertoonde filmopnames, geluidsfragmenten, affiches, hoesontwerpen, elpees, singles en andere Muskee-memorabilia te bewonderen. Albert Haar, mede bekend van zijn werk voor het C+B Museum in Grolloo, stelde als gastconservator de tentoonstelling samen.

XWindowexpohilbrandie

De webredacteur trof er toevallig Pieter Bleijleven en Hans IJsseldijk. De beide verzamelaars in hart en nieren keken hun ogen uit. Enkele jaren geleden nam het Drents Museum de Blizzards-collectie van  Pieter Bleijleven over. Veel van die attributen zijn nu terug te vinden in de expositie en beide liefhebbers waren met name in hun nopjes met de wand vol single- en LP-hoezen, die de volledige discografie van C+B in beeld brengt.
Ook Henk Hilbrandie, pianist in de beginperiode bij de Blizzards en onder meer te horen op de LP Desolation, haalde zijn hart op aan de vele affiches en posters die in de tentoonstelling zijn opgenomen. Hij wees resoluut op het affiche van het optreden van C+B in jazzclub Sheherazade in Amsterdam (november 1966): “Hier begon het allemaal mee,” daarmee doelend op de doorbraak van C+B in het westen des lands.

xWindowexpolegend2

Ook de tweede expositie in het Drents Museum over Muskee is zeer aan te bevelen. De Asser fotograaf Rudy Leukfeldt volgde Muskee vanaf het eerste begin. Uit zijn omvangrijke collectie is een selectie gemaakt. Leukfeldt maakte ongetwijfeld de mooiste en meest persoonlijke foto’s van Harry Muskee. Zijn expositie, Blues From Heaven, is gelijktijdig met Window Of My Eyes te zien.

XWindowexpoleukfeldt

Optredens
Ondertussen draaiden in de bomvolle bluestent de optredens op volle toeren. De 850 genodigden genoten achtereenvolgens van King of the World, met een wederom ongenaakbare Erwin Java in Can’t Go Home, zijn eerbetoon aan Muskee, Ralph de Jongh (Harry’s ‘aangenomen zoon’), Barrelhouse met Tineke Schoemaker, en de uit Amerika overgekomen singer/songwriter en vriend van Muskee Eric Taylor. Als klapstuk van de avond zorgde de zogenaamde Reünie-Band voor een prachtig slotakkoord. Deze gelegenheidsformatie bracht alle vrienden van Harry Muskee bij elkaar, zoals Huub van der Lubbe, Erwin Java, Herman Deinum, Tineke Schoemaker en Hans la Faille. Maar ook Bertus Borgers betrad het podium EN als grote verrassing Eelco Gelling, die andere gigant van Cuby & the Blizzards!

XWindowexporalph

Gedenkwaardig
Deze gedenkwaardige en nu al historische zaterdagavond op de Asser Brink had een professionele allure die zijn weerga niet kent, maar toonde vooral liefde en respect voor het Drents cultureel erfgoed dat Harry Muskee heeft achtergelaten. Daarom is een enorm compliment aan het Drents Museum en alle andere betrokkenen zeer op zijn plaats. Een mooier, trotser en groter eerbetoon aan de man die de blues in Nederland op de kaart zette is dan ook niet denkbaar!

Xwindowexporeunieband

De exposities Window Of My Eyes – 75 jaar Harry ‘Cuby’ Muskee en Blues From Heaven – Harry Muskee door de lens van Rudy Leukfeldt, zijn tot en met 17 april te bezichtigen in het Drents Museum in Assen. Het Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

XWindowexpo1

P.S. De foto van de Reünie-Band hierboven is gemaakt door Dries Zwikker, waarvoor dank!

Deel dit met vrienden: