Cursus KidsBlues op fraaie wijze afgesloten

Het project KidsBlues, een cursus die kinderen van basisscholen laat kennis maken met bluesmuziek, is donderdagmiddag op fraaie wijze in Grolloo afgesloten. KidsBlues ging op 15 mei als pilot van start op basisschool OBS De Drift in Grolloo. Vier weken lang was de school omgedoopt tot ‘bluesschool’.

Wkidsblues1

Elke week werd er een dagdeel voor KidsBlues gereserveerd waarin uiteenlopende gastdocenten workshops gaven. Zo waren onder meer Cigarbox Henry, Big Bo Brocken en mondharmonica-speler Herbieblues (Harbert Grezel) op De Drift te gast om de kinderen te leren om liedjes en instrumenten te maken en om ze de eerste beginselen van de blues bij te brengen. Leerkrachten zelf werkten ook mee in het project. De kinderen maakten kennis met de achtergronden van de bluesmuziek en met het zingen en/of spelen ervan.

WKidsblues4

De Stichting Blues in Grolloo (BIG), de groep mensen achter het C+B Museum Grolloo, nam het initiatief voor KidsBlues en vroeg zangeres Martijje Lubbers als projectleider voor het inrichten van de cursus. Een brainstormgroep dacht mee over de inhoud. Deze groep bestond uit initiator Albert Haar (Stichting BIG), Akke Feenstra (ICO Centrum voor Kunst en Cultuur), gitarist en docent Richard Vrieze (Brinklz Boogie Band) en schooldirecteur en bluesmuzikant Joop Hakze (OBS De Drift).

WKidsblues3

Doel van het project is om de erfenis van Harry ‘Cuby’ Muskee door te geven aan jongere generaties en zo de blues levend te houden. Donderdagmiddag was de eindpresentatie. Gitarist Ruben Hoeke was te gast en gaf een demonstratie. Samen met onder meer Richard Vrieze en Reinout van der Veen liet hij de kinderen ervaren hoe een elektrische gitaar werkt.

WKidsblues6

De kinderen presenteerden vervolgens, met begeleiding van de gitaristen en onder leiding van projectleider Martijje Lubbers en de leerkrachten, de dingen die ze in de afgelopen weken geleerd hebben. Zo lieten ze bijvoorbeeld zien en horen welke ‘worksongs’ ze hebben gemaakt, wat ze kunnen spelen op hun zelfgemaakte instrumenten (onder meer gitaren van sigarendozen, druminstrumenten en shakers) en welke liedjes ze geleerd dan wel gemaakt hadden. Het leverde ruim een uur een geweldige voorstelling op. Allerlei liederen passeerden de revu, zoals de ‘bluespoes’ en de ‘autoblues’. De drie winnaars van het kampioenschap Luchtgitaarspelen vertoonden hun kunsten, diverse mondharmonicaspelers kwamen aan bod en enkele kinderen kwamen vertellen van welke verdrietige gebeurtenissen ze de ‘blues’ kregen. Dit varieerde van een zieke moeder tot een weggelopen konijn.

WKidsblues2

Hoogtepunt van middag was de afsluiter. Big Bo Brocken had een Nederlandse vertaling gemaakt van het nummer Sweet Home Chicago. Dit nummer werd door hem en de hele school ten gehore gebracht, onder de titel Hé, hé, ga je met me mee naar huis? Het refrein Ik woon in van Grolloo, daar hoor ik thuis werd door alle aanwezigen meegebruld.

WKidsblues7

Schooldirecteur Joop Hakze verklapte dat de school hiermee een nieuw schoollied wijzer is geworden. Verder zei hij dat deze cursus een geweldige manier was om de blues door te geven aan een jongere generatie en dat hij zich niet kon voorstellen dat het bij deze ene cursus zou blijven. “Volgend jaar doen we weer, daar ben ik van overtuigd.”

Wkidsblues5

Deze eerste editie van het KidsBlues-project zal nu worden geëvalueerd. De resultaten hiervan zullen worden meegenomen in de verfijning van de cursus. Het is de bedoeling dat KidsBlues de komende tijd verder over Drenthe en Nederland zal worden ‘uitgerold’. Joop Hakze vertelde dat er zelfs al belangstelling uit het buitenland is voor deze unieke bluescursus voor schoolkinderen.

Deel dit met vrienden: