Cuby Museum sluit jaar af met bezoekersrecord!

Op de valreep van de tijdelijke wintersluiting heeft het Cuby Museum in Grolloo nog een mijlpaal bereikt. Zondagmorgen 27 november werd de 4600ste bezoeker van dit jaar verwelkomd. Niet eerder heeft het museum, dat is gewijd aan de beroemde bluesformatie Cuby & The Blizzards, in een jaar zoveel mensen over de vloer gehad. En dat in een jaar waarin het museum beperkt open is geweest, voornamelijk alleen op donderdag tot en met zondag.

Het boek Somebody Will Know Someday voor echtgenoot Jan.

Erena Klijn Velderman uit Lochem kon door voorzitter Lukas Koops welkom worden geheten als 4600ste bezoeker. Ze was met haar man Jan en samen ontving het tweetal een fraaie bos bloemen en het boek Somebody Will Know Someday, van auteur en museumbestuurslid Koert Broersma.

Na 27 november is het museum gedurende drie maanden gesloten. Vanwege de hoge energiekosten, die voor het museum onlangs met meer dan 300 procent zijn verhoogd, heeft het bestuur besloten de kachel in de winter te temperen en het museum daarom van december tot en met februari te sluiten. Overigens zou het museum normaal gesproken in deze maanden alleen op zondag open zijn geweest. 

De wintersluiting was evenwel niet de reden dat Erena en Jan Klijn Velderman zondag een bezoek aan het Cuby Museum brachten. “We verblijven dit weekend in Schoonloo en hadden een bezoek aan Veenhuizen en het Herinneringscentrum op het programma staan en omdat we toch in de buurt zijn, wilde ik ook naar het Cuby Museum”, aldus Erena Klijn Velderman. “Het is de eerste maal dat we in het museum zijn, maar we gingen vroeger wel naar optredens van Cuby & The Blizzards. Bijvoorbeeld in zaal Buitenlust in Harfsen”.

Bloemen voor Erena Klijn Velderman uit handen van Lukas Koops.

Het Cuby Museum beleeft de laatste jaren populaire tijden. In 2021 werden voor het eerst in het bestaan van het museum meer dan 4500 bezoekers (4503) ontvangen en dit jaar heeft de teller dus al 4600 bezoekers geregistreerd. Later op de zondag kwam daar nog een aantal gasten bij.

Het bestuur van het museum in Grolloo vindt het jammer dat het besluit moest worden genomen het museum in de wintermaanden dicht te doen. “We moeten wel, want anders komen we voor onverantwoorde uitgaven te staan. Door tijdelijk te sluiten hopen we het verbruik met een kwart te verminderen, zodat onze maandlasten volgend jaar weer wat naar beneden kunnen”, aldus Lukas Koops.

Het Cuby Museum in Grolloo, gevestigd in het kleine boerderijtje waarin zanger Harry “Cuby” Muskee van 1965 tot 1971 woonde, laat in een permanente expositie de geschiedenis van de bluesband Cuby & The Blizzards zien. Daarnaast houdt het museum wisselexposities, met thema’s die zijn gewijd aan de ooit populairste bluesformatie van Nederland. Het museum werd in juni 2011 door Harry Muskee zelf geopend. Enkele maanden later, op 26 september 2011, overleed de blueszanger aan de gevolgen van kanker.

Begin maart 2023 gaat het C+B Museum weer open. Eind april zal een nieuwe tentoonstelling in het boerderijtje aan de Voorstreek worden geopend.

Deel dit met vrienden: