Cuby-albums scoren goed bij verkiezing beste LP’s Lage Landen

De elpees Desolation en Groeten uit Grollo staan hoog genoteerd in de verkiezing van de 25 beste Benelux-albums aller tijden. Het muziekblad Lust for Life hield deze verkiezing onder haar lezers. Hierop werd massaal gereageerd. In het april-nummer van Lust for Life wordt uitgebreid stilgestaan bij de eindlijst.

Xwebsite3albums

Moontan van Golden Earring kwam als beste elpee uit de bus, gevolgd door Shpritsz van Herman Brood & His Wild Romance. Groeten uit Grollo is als derde geëindigd. De eerste langspeler van Brainbox (nog met Jan Akkerman) staat op vier en Song Of The Marching Children van Earth & Fire neemt de vijfde positie in. Na Revolution van Q 65 komt Desolation van C+B op plaats zeven.

Xwebsite1albums

Over Groeten uit Grollo merkt de redactie op: “Het tweede werkstuk van Cuby + Blizzards wordt vaak gezien als het meesterwerk van de band. Nieuweling Herman Brood drukte zijn stempel op onder meer het bloedmooie Somebody Will Know Someday.” 
En over Desolation: “Het debuutalbum van Cuby + Blizzards staat enkele plaatsen onder het wellicht net iets bekendere broertje, maar werd in 1968 wel bekroond met een Edison.”

Aan vrijwel alle in de top 25 genoteerde platen wordt in de special van Lust for Life aandacht besteed. Wat de Cuby-elpees betreft geschiedt dit via een interview met Hans Waterman, drummer op beide platen. “Het was een zooitje karakters bij elkaar,” zegt hij hierin. “Maar bij Somebody Will Know Someday had iedereen het gevoel van: hier ontstaat iets uitzonderlijks. Ik vind het nog steeds de beste Cuby-song.”

Xwebsite4albums

De redactie van Lust for Life trachtte ook herinneringen aan Harry Muskee te halen bij John Mayall, die diverse malen in Grolloo op bezoek kwam en waarmee C+B regelmatig speelde. Maar Mayall bleek geen enkele gedachtenis meer te hebben aan zijn optredens met de band, en zijn bezoeken aan Grolloo. Zelfs zijn concert bij het Groeten uit Grolloo-festival in 2011 stond niet meer op zijn netvlies: “Daar herinner ik me niets van”…

Het april-nummer van Lust for Life is onder meer verkrijgbaar in de boekhandel, maar kan ook worden besteld via:

www.muziekbladopjemat.nl/muziekbladen/lust-for-life-en-revolver-tijdschrift-kopen-nabestellen

Deel dit met vrienden: