C+B Museum draaide uitstekend jaar

Ondanks het feit dat het C+B Museum in 2022 last had van de coronamaatregelen en de hoge energieprijzen, draaide het een uitstekend jaar. Er werd wederom een bezoekersrecord genoteerd, het aantal donateurs komt in de buurt van het zeer gewenste aantal van 1000, en ook het aantal vrijwilligers dat dienst doet in het museum, steeg licht.

Een volle zaal bij Hofsteenge.

Dat vertelde Lukas Koops, voorzitter van de Stichting Blues in Grolloo, afgelopen zondag tijdens de jaarlijkse Vrienden- en Vrijwilligersmiddag, in de grote zaal van café-restaurant Hofsteenge in Grolloo. Andere hoogtepunten op deze bijeenkomst waren een interview met verhalenverteller Marc Stakenburg en bluesmuzikant Big Bo Brocken, en een optreden van laatstgenoemde.

Ieder jaar wordt er voor de Vrienden (donateurs) en trouwe vrijwilligers een speciale bijeenkomst georganiseerd, als kleine dankbetuiging voor alle (financiële) inspanningen. Aan de uitnodiging werd deze keer bijzonder ruim gehoorgegeven. Een kleine 120 donateurs en vrijwilligers zorgden in Grolloo voor een bomvolle zaal. Zij kregen dan ook een aantrekkelijk programma voorgeschoteld. Na de gebruikelijke begroeting, kwamen deze middag presentator Fred Lubbers, voorzitter Lukas Koops en conservator Sjoerd Looijenga aan het woord.

Lukas Koops.

In hun praatjes kwamen onder meer de volgende aspecten aan bod:

-Het aantal Vrienden (donateurs) van het C+B Museum loopt gestaag op en nadert zo langzamerhand het “magische” getal van 1000. Op dit moment staat de teller op rond de 950.
-Ondanks dat het museum in 2022 opnieuw enige tijd dicht was, bezocht toch een recordaantal bezoekers van 4633 de expositie Harry Spreekt. Een fantastisch resultaat!
-Richard Heling is de nieuwe penningmeester van de Stichting Blues in Grolloo. Hij volgde Jan Roelof Enting op, die dit werk vele jaren voor het museum heeft verricht.
Tevens is Kees Endeveld als financieel adviseur/accountant betrokken bij de Stichting.
-Lukas Koops memoreerde een bijzondere schenking van € 1000,-, gedaan door een liefhebber, die verder onbekend wenste te blijven.
-In april 2022 werd de nieuwe website van het C+B Museum gelanceerd. Ook werd de verkoop van merchandising in eigen hand genomen. Dit verloopt tot nu toe zeer succesvol.
-Lukas Koops stond kort stil bij het overlijden in 2022 van musicus/kunstenaar Henk Lanting, zangeres Margriet Eshuijs (regelmatig met C+B gewerkt, onder meer op de LP Kid Blue) en journalist Willem de Ridder, die de bijzonder hoestekst bij de LP Groeten uit Grollo schreef.

Sjoerd Looijenga, conservator van het C+B Museum.

-Op 29 april wordt de nieuwe tentoonstelling Legacy Leeft geopend. Conservator Sjoerd Looijenga vertelde het een en ander over deze nieuwe expositie, waaraan momenteel druk wordt gewerkt. Hij zei bij zijn speurtochten onder meer in Praag te zijn terechtgekomen, waar C+B in 1968 optrad. Daar zouden nog bijzondere filmbeelden van bestaan, die onder meer door tussenkomst van de verantwoordelijke politici beschikbaar moeten komen. C+B blijkt in Tsjechië nog altijd populair. Zo is de opleiding tot popgitarist vernoemd naar Eelco Gelling. In de nieuwe expositie komen deze aspecten aan de orde. Ook zal de pronkkamer in het C+B Museum worden omgedoopt tot een heuse, intieme, “blues-bios”, waar zeldzame opnames zullen worden getoond. Ook zal er een bijzondere geluidsdrager (DVD/CD) beschikbaar komen, met clips van jonge bluesmusici, die in het C+B Museum zijn opgenomen.
Half april is het museum twee weken dicht voor de inrichting van deze nieuwe tentoonstelling. Tot die tijd kan de oude expositie Harry Spreekt nog worden bekeken.

Presentator Fred Lubbers.

-Tijdens de “coronajaren” haakte een aantal (voornamelijk oudere) vrijwilligers af, waardoor er een tekort aan hulp dreigde te ontstaan. Inmiddels is het bestand aan vrijwilligers weer redelijk op peil, namelijk 56, waaronder 11 nieuwe. Dit is voor het museum uiterst belangrijk, want de vrijwilligers functioneren voornamelijk als gastheer en gastvrouw in het museum. “Zonder vrijwilligers geen museum”, vatte Fred Lubbers samen.

Big Bo speelde muziek van Robert Johnson.

Robert Johnson
Tijdens deze middag waren journalist/schrijver Marc Stakenburg en bluesmuzikant Big Bo speciale gasten. Beiden toeren momenteel langs de Nederlandse theaters met hun voorstelling Wie is Robert Johnson, niet? Deze zeer bijzondere voorstelling zal op 15 april bij Hofsteenge te zien zijn. Bestuurslid Koert Broersma sprak met Marc en Bo over blueslegende Johnson en de voorstelling die aan hem is gewijd.
Big Bo speelde vervolgens twee sets, waarin hij de ontwikkeling van de bluesmuziek in het zuiden van de Verenigde Staten aan bod liet komen. Tevens speelde hij enkele nummers van Robert Johnson. Uiteraard wordt iedereen van harte uitgenodigd om de voorstelling op 15 april bij te wonen. Zie hiervoor ook de speciale advertentie!

Marc Stakenburg (links), Koert Broersma en Big Bo (rechts).

Veiling
De zo langzamerhand traditionele veiling van in dit geval een viertal grote fotodoeken, die onder meer langs de kant van de Voorstreek richting het C+B Museum hebben gestaan tijdens de afgelopen expositiejaren leverde, onder leiding van veilingmeester Dries Zwikker, het mooie bedrag van 700 euro op. Dit geld zal worden gebruikt voor de verschillende activiteiten van de Stichting Blues in Grolloo.

Veilingmeester Dries Zwikker.

Programma
De Stichting Blues in Grolloo heeft voor dit jaar weer enkele bijzondere activiteiten op het programma staan. In het oog springt onder meer een platenmarkt/beurs die op zondag 20 augustus in Grolloo wordt georganiseerd. Hiervoor is de belangstelling van de platenhandelaren bijzonder groot!
Het jaarprogramma ziet er tot nu toe als volgt uit:

15 april: Theatervoorstelling Wie is Robert Johnson, niet?, bij Hofsteenge in Grolloo.
29 april: Opening nieuwe tentoonstelling Legacy Leeft in het C+B Museum.
20 augustus: Platenmarkt/beurs, Voorstreek Grolloo.
11 november: festival Binnen Blues, Hofsteenge Grolloo.

Meld u aan voor deze prachtige voorstelling op 15 april in Grolloo!!!

Uiteraard vormde deze wederom geslaagde Vriendenmiddag een goede mogelijkheid voor de aanwezigen om de onderlinge contacten te vernieuwen en te verstevigen. Hiervan werd dan ook druk gebruikgemaakt!

Deel dit met vrienden: