Bezoekersrecord voor C+B Museum

Ondanks het feit dat C+B Museum in 2021 maar zeven maanden open was, werd toch een absoluut bezoekersrecord genoteerd. Ruim 4500 belangstellenden bezochten vorig jaar de tentoonstelling Harry Spreekt – Stap in de wereld van Muskee, die begin juni werd geopend. Hiermee scoort het C+B Museum zeer goed in het lijstje van best bezochte musea in Drenthe. Mede vanwege dit succes wordt de expositie met een jaar verlengd, tot en met maart 2023.
Dat vertelde conservator Sjoerd Looijenga afgelopen zondag 27 maart tijdens de jaarlijkse Vrienden- en Vrijwilligersmiddag, in de Grote Zaal van café-restaurant Hofsteenge in Grolloo. Andere hoogtepunten op deze bijeenkomst waren een interview met Johan Derksen en een optreden van de band Grollo, die uitsluitend C+B-repertoire ten gehore bracht.

Johan Derksen aan het woord.

Ieder jaar wordt er voor de Vrienden (donateurs) en trouwe vrijwilligers een speciale bijeenkomst georganiseerd, als kleine dankbetuiging voor alle (financiële) inspanningen. Aan de uitnodiging werd deze keer bijzonder ruim gehoorgegeven. Een kleine 140 donateurs en vrijwilligers zorgden in Grolloo voor een bomvolle zaal. Zij kregen dan ook een vol en aantrekkelijk programma voorgeschoteld. Na de begroeting en gebruikelijke kop koffie, kwamen deze middag voorzitter Lukas Koops, conservator en presentator Sjoerd Looijenga en bestuurslid vrijwilligers Frits Rademacher aan het woord.

Frits Rademacher.

In hun praatjes kwamen onder meer de volgende aspecten aan bod:

-Het aantal Vrienden (donateurs) van het C+B Museum loopt gestaag op en nadert zo langzamerhand het “magische” getal van 1000. Op dit moment staat de teller op 915. Gedurende deze middag kwamen daar alweer zo’n 10-15 nieuwe Vrienden bij!
-In december vorig jaar werden beide bestaande stichtingen Blues in Grolloo en Erfgoed Harry Muskee, onder meer om efficiency redenen, samengevoegd tot één nieuwe stichting.
-Eind april wordt een nieuwe website van het C+B Museum gelanceerd, die de oude moet vervangen. Deze heeft dan elf jaar dienst gedaan.
-Het volgende evenement van het C+B Museum vindt plaats op 30 april. Niet alleen wordt dan officieel het seizoen 2022-2023 geopend, maar tevens vindt dan (eindelijk!) de presentatie plaats van twee nieuwe cd’s met uitsluitend C+B-repertoire van de band Electric Blues.
-De huidige tentoonstelling Harry spreekt wordt dus met een jaar verlengd en zal hooguit enkele kleine wijzigingen ondergaan. De bezoekers zijn zeer te spreken over deze expositie, waarin Harry Muskee zelf via een podcast-systeem begeleidend commentaar geeft.
-Het C+B-museum draait volledig op vrijwilligers. Door de corona-epidemie is het museum de afgelopen twee jaar enkele periodes lang dicht geweest. Dit heeft er mede voor gezorgd dat het aantal vrijwilligers is teruggelopen. Om het museum de komende jaren op de gebruikelijke tijden open te houden, zijn nieuwe vrijwilligers zeer gewenst!

Lukas Koops.

Derksen
Tijdens deze middag was Johan Derksen een bijzondere gast. Bijna een uur praatte bestuurslid Koert Broersma met de ‘beroemdste man uit Grolloo’ die, ondanks twee theatervoorstellingen in Roermond (zaterdag) en Waalwijk zondag), speciaal voor dit interview uit Limburg was teruggereden. Derksen putte uitvoerig en op vaak hilarische wijze uit zijn herinneringen aan Harry Muskee en Eelco Gelling en toverde de ene na de andere anekdote uit zijn mouw toen hij sprak over de jaren dat hij manager was van C+B. Ook vertelde hij met plezier over zijn passie voor blues en Americana en over zijn verzamelwoede wat muziek betreft. Over het komende Holland International Blues Festival zei hij dat de organisatie naarstig op zoek is naar een vervangende act voor John Fogerty, die vanwege de ‘onveilige situatie’ in Europa heeft afgezegd. Ook deelde hij mee dat het festival op 9, 10 en 11 juni niet het laatste zal zijn, maar dat er volgend jaar in ieder geval nog een zesde editie komt.Veiling
De zo langzamerhand traditionele veiling van in dit geval een zevental grote fotodoeken, die onder meer langs de kant van de Voorstreek richting het C+B Museum hebben gestaan tijdens de afgelopen expositiejaren leverde, onder leiding van veilingmeester Dries Zwikker, het mooie bedrag van 560 euro op. Dit geld zal worden gebruikt voor de verschillende activiteiten van de Stichting Blues in Grolloo.

Dries Zwikker.

Het muzikale gedeelte van de middag werd verzorgd door een live optreden van de band Grollo, met een onvervalst eerbetoon aan Cuby & the Blizzards. Grollo bestaat uit vijf jonge, zeer enthousiaste musici, die niet alleen muzikaal dicht in de buurt van het originele materiaal komen, maar ook qua uitstraling destijds zo bij Cuby in de boerderij van Harry hadden kunnen wonen. Samen delen ze de voorliefde voor muziek uit de jaren zestig en zeventig, en zo ontstond het idee om een eerbetoon te brengen aan Cuby & the Blizzards, met wie zij zich als provinciale (Diepenheim, Lemele, Deventer, Zwolle) bluesrockers zo verwant voelen, vertelde zanger Bastian Pen. Het repertoire van Grolloo beslaat de eerste tien jaar van C+B, van de elpees Desolation tot en met Kid Blue. “Deze periode ligt ons nou eenmaal het best. De nummers zijn fantastisch. In die perdiode was de band nog onbezonnen en vloog het hier en daar nog weleens uit de bocht, daar houden we wel van,” aldus Bastian Pen.

Conservator Sjoerd Looijenga met zanger Sebastian Pen van de band Grollo.

De twee sets van Grollo vielen zeer in de smaak en werden na afloop met een staand applaus beloond. Dat dit werd gedaan door de echte kenners van C+B, die doorgaans als vrij kritisch bekend staan, zegt genoeg over de kwaliteiten van Grollo. Deze band zal de komende jaren ongetwijfeld vaker in het Drentse bluesdorp te horen zijn!

Uiteraard vormde deze wederom geslaagde bijeenkomst een goede mogelijkheid voor de aanwezigen om de onderlinge contacten te vernieuwen en te verstevigen. Na twee coronajaren was dit ook hoog tijd en hiervan werd dan ook druk gebruikgemaakt!

Grollo.

De foto’s bij dit artikel zijn van Dries Zwikker en Koert Broersma.

Deel dit met vrienden: