Achtste editie Binnen Blues: Veel publiek, sfeer weer als vanouds…

Ruim driehonderd bezoekers zorgden zaterdagavond voor een buitengewoon gezellige sfeer bij de achtste editie van Binnen Blues in Grolloo. Er waren weer veel bekende gezichten in restaurant Hofsteenge, waaronder de nodige C+B-fans van het eerste uur. Dit betekende dat veel oude contacten werden opgepakt. Maar uiteraard trekt dit festival zo langzamerhand ook een nieuw publiek. Tijdens en na het festival waren er louter tevreden gezichten. Het was weer als vanouds…

Janne1 Custom

De festivalorganisatie had met een vijftal bands voor een prima programmering gezorgd. Zowel in de grote als in de kleine zaal werd gespeeld. Onder de bezielende woorden van spreekstalmeester Anton Bardie, die wederom alle acts aankondigde, opende in de cafézaal de Slim Robin Band het festival om 17.15 uur met hun eerste van in totaal twee sets vol met opzwepende blues. De band was bij de organisatie “getipt” door een vaste festivalbezoeker. Een waardevolle suggestie, want de band liet zien niet voor niets naar Grolloo te zijn gekomen…

SlimRobin2 Custom

The Brinklz zijn zo langzamerhand een vaste houseband bij Binnen Blues aan het worden. Ook in 2016 en vorig jaar waren zij al van de partij. Drummer Hannes Langkamp speelde jaren met Harry Muskee in de Muskee Gang en Muskee.
Het optreden van The Brinklz kreeg een heel bijzonder tintje, omdat de band aandacht vroeg voor de spierziekte Duchenne. Zanger/mondharmonicaspeler Harm Brinksma woonde ooit in hetzelfde huis, in de Dichtersbuurt in Assen, waar Harry Muskee woonde. Hij groeide op met de muziek van C+B. Zijn twee dochters, Maj en Vibeke, fietsen al jaren voor de Stichting Duchenne Heroes om zoveel mogelijk sponsorgeld in te zamelen. Gezonde spieren worden ingezet voor jongens die dit zelf niet meer kunnen.

Brinklz1 Custom

Maj en Vibeke doen dit met name voor Duncan Spangenberg, de broer van Maj’s beste vriendin Daisy. Duncan en zijn vader Bernard waren op Binnen Blues aanwezig. Na het optreden van The Brinklz gaf de band grote aantallen van hun nieuwste CD Live in Huize Maas gratis weg aan de bezoekers, in ruil voor een donatie voor de Stichting Duchenne Heroes. Hiervan werd massaal gebruikgemaakt en de bezoekers van Binnen Blues toonden zich uiterst gul. De collectebus werd dan ook fors gevuld. Het geld zal worden gebruikt voor nader onderzoek naar de spierziekte Duchenne, die nagenoeg altijd jongens treft. Een hartverwarmend initiatief en prachtig dat deze actie kon worden gecombineerd met Binnen Blues!

Duncansheroes Custom

Om 19.00 uur was het in de grote zaal de beurt aan de The Sidekicks, de bekende band uit Groningen, die na het vertrek van Hans van Lier een eigen bluespad zijn ingeslagen. Drummer Wim Entzinger is tevens bestuurslid van de Stichting Erfgoed Harry Muskee, één van de twee Stichtingen die in Grolloo verantwoordelijk zijn voor alle activiteiten met en rond het C+B Museum. De band, met verder onder meer zanger Teo de Haan, speelde een uur lang voortreffelijke bluesmuziek, die het talrijke publiek zeer bekoorde.

Sidekicks2 Custom

Om 21.00 uur betrad de Dave Warmerdam Band het podium in de grote zaal. Deze formatie is een prachtig voorbeeld van een jonge, talentvolle Nederlandse groep, die de blues in hun hart heeft gesloten. De band bewees dat de blues nog wel degelijk leeft onder de jeugd. Toetsenist Dave Warmerdam werd geboren in 2000. In 2016 vormde hij een duo met blueszanger Robbert Fossen, die later deze avond zou optreden. Een jaar later formeerde Dave zijn eigen band, die louter uit jeugdige musici bestaat. Hun optreden was misschien wel het hoogtepunt van de avond.

DaveWarmerdam3 Custom

Met onder meer zangeres Janne Timmer en gitarist Sonny Ray vertolkten zij op fraaie wijze het eigen nummer Daddy why don’t you teach me the blues, een absoluut pareltje, dat op veel enthousiasme van het publiek kon rekenen. In oktober won de band de Dutch Blues Challenge 2019 en in januari volgend jaar zullen ze Nederland vertegenwoordigen bij de International Blues Challenge in Memphis. Op het publiek werd een beroep gedaan om hiervoor een financiële bijdrage af te staan en ook aan deze oproep werd ruimhartig gehoor gegeven.

RobbertFossen2 Custom

Binnen Blues werd afgesloten door Robbert Fossen met zijn Muddy Waters Tribute Band, waarmee hij met veel succes rondtoert.
Fossen speelde in 2017 ook op Binnen Blues en was toen het hoogtepunt van het festival. Deze keer was zijn gehele set (zoals de naam van de band al aangaf) gewijd aan Muddy Waters, één van de allergrootste namen uit de Amerikaanse blueshistorie. Deze act was uiteraard zeer op zijn plek bij Binnen Blues. Wederom lieten Fossen en zijn mannen zien over een enorm muzikaal bluespotentieel te beschikken. Talrijke bekende nummers uit het repertoire van Waters passeerden de revue.

Dames1 Custom

Een prachtige en toepasselijke afsluiting van Binnen Blues, die dit jaar misschien wel de beste en interessantste bezetting van alle acht edities kende.

Onderdeel van het toegangsbewijs voor Binnen Blues was gratis toegang tot het C+B Museum. Enkele tientallen bezoekers maakten van deze extra gelegenheid gebruik om de tentoonstelling We Want More! te bewonderen. Deze expositie is nog tot eind april 2021 te bekijken, de komende wintermaanden alleen op zondag, van 11.00 tot 17.00 uur.   

Deze achtste editie van Binnen Blues in Grolloo bleek dus wederom een voltreffer, en daarmee verdienen de optredende bands, de organisatoren, café-restaurant Hofsteenge, het C+B Museum en alle andere betrokkenen, maar zeker ook het geweldige publiek, een groot compliment! Tot de negende editie, op 7 november 2020!

Duncanenvader Custom

Deel dit met vrienden: