Harry Muskee aan het woord

Ter gelegenheid van de onthulling van het borstbeeld van Muskee in Grolloo oktober '97 verscheen er ook Het Boekeen boekje: "Harry Muskee, gewoon en toch gek genoeg". Harry zelf kijkt terug op de afgelopen periode. Omdat het boekje niet meer leverbaar is, wordt het (uiteraard met instemming van Muskee) in op deze site gepubliceerd.

In november 2003 verscheen de officiële biografie over Harry Muskee, geschreven door Jeroen Wielaert 

een schilderij van de hand van Harry Muskee




















Radio Drenthe

Radio Drenthe ruimt elke zondagmiddag van 13.00-14.00 een uur zendtijd in voor het programma "Harry's Blues" dat gepresenteerd wordt door Harry Muskee. Dit programma wordt herhaald op de donderdagavond tussen 22.00 en 23.00 uur. .

Radio Drenthe zit op de 90.8 FM in Drenthe en omstreken en op de meeste kabelnetten in het noorden en oosten op 96.0 FM. en is ook via Internet te beluisteren.  Sinds 15 november 2006 ook te ontvangen op de Astra 23.5 Oost satelliet. Dit is de ASTRA 1D (transponder 208, 11.91450 MHz, Horizontal, 27.5 Msymb/s) via kanaal 236.
Momenteel wordt er ook aan  gewerkt om verschillende programma's als podcast aan te gaan bieden.

 

 

























Muskee in Amerika

Op uitnodiging van Radio Drenthe toerde Harry Muskee, samen met Albert Haar en John Lagrand in 1993 een paar weken rond in de bakermat van de blues: het zuiden van Amerika met name Mississippi, Louisiana en Texas. Op zondag 16 mei zette hij voor de eerste keer voet op Amerikaanse bodem
Daar zag hij o.a. het verwaarloosde graf van Sonnyboy Williamson in Tutweiler, waar allerlei mensen hun mondharmonica op gelegd hadden uit eerbetoon en het restant van het huis van de op 30 april 1983 overleden Muddy Waters (68). Hij bezocht Aberdeen, de geboorteplaats van Howlin’ Wolf, Clarksdale, waar Muddy Waters opgegroeide, de graven van Charly Patton in Holly Ridge en Robert Johson in Mt. Zion. Ze interviewden George Porter van The Meters, Joe Hughes en de zuster van Sonny Boy Williamson.Deze zoektocht wordt prachtig beschreven in het nummer "faceless voices" van het nieuwe "Dancing Bear" 

twee geluidsfragmenten uit de radioserie, waarin Harry Muskee en Albert Haar het graf van Sonnyboy Williamson ontdekken. (MP3/wavfile ± 218 kb en 69 kb (zie info)
een oude zusters van deze fameuze mondharmonicaspeler aan het woord (MP3/wavfile ± 182 kb (zie info)
Sonnyboy Williamson: the sky is crying (MP3/wavfile ± 135 kb (zie info)

Blues wordt veel gespeeld door zwarte artiesten, maar kent niet veel weerklank onder zwarte jongeren. Muskee kwam tot de ontdekking, dat in Europa de blues meer gewaardeerd wordt, dan in Amerika. De grondleggers van de blues worden door hun directe omgeving vergeten, terwijl de jazz kennelijk wel wordt gezien als een cultuur en meer aandacht krijgt
Muskee noemt Drenthe het Mississippi van Nederland. Je kunt wel parallellen te trekken tussen de vroegere plantages in Mississippi en de oude veengebieden in Drenthe. De arbeiders in Drenthe ploeterden voor de rijke boeren en grootgrondbezitters en woonden in plaggenhutten, vergelijkbaar met b.v. de houten "cabins" van de negers, die werkten op de plantages.
Van deze zoektocht naar de wortels van de blues werd een radioprogramma gemaakt, dat in 1993 op Radio Drenthe is uitgezonden. Deze serie is door de VPRO aangekocht en zal in verkorte versie vanaf april worden uitgezonden in het programma "De Avonden" op Radio 5. De eerste uitzending is op dinsdag 7 april om ± 23.00 uur.

Op verzoek van de VPRO werd in 1999 een tweede reis gemaakt onder de titel "The way up North". Dit keer volgden Muskee en Haar samen met filmer Willem van der Linde de exodus van de negers van het platteland van Mississippi naar de grote steden in het Noorden. Grote indruk maakte het verblijf in Chicago waar ze het graf van Muddy Waters, Maxwell Street en de Chess studio bezochten..

Johan Spin mailde een website gemaakt te hebben van een soortgelijke trip.
Hij heeft zijn ervaringen in 'the land where the blues was born'  weergegeven op de site www.yellowdog.nl   
Later dit jaar volgt een tweede reisverslag.



























De kleine blonde dood

Bij de verfilming van het boek "De kleine blonde dood van Boudewijn Büch" in 1993, is door de Band Muskee een deel van de filmmuziek geleverd. Een prachtige vertolking van Window of my Eyes is daar o.a. van het resultaat. Daarnaast zijn fragmenten te zien en te horen van Appleknockers Flophouse, Somebody will know someday en  Too blind to see.
Deze Nederlandse speelfilm uit 1993 van Jean van er Velde met Anthonie Kamerling, Loes Woutersen en Olivier Tuinier. De film gaat over een jongen, die in zijn jeugd weinig liefde heeft gekend. Hij ontpopt zich op latere leeftijd tot een veelbelovende jonge schrijver en dichter, die er een losbandig onstuimig liefdesleven op nahoudt. Op één van deze nachtelijke uitspattingen ontmoet Valentijn zijn vroegere schooljuffrouw Mieke. Dit weerzien zorgt voor een totale kentering in zijn leven met verstrekkende gevolgen

Op 26 november 2002 overlijdt Boudewijn Büch plotseling aan een hartstilstand. Hij werd slechts 53 jaar

























Andere Bluessites

Specifiek Cuby + Blizzards

Ga voor meer informatie over blues en bluesconcerten/festivals naar

Apeldoorn