Hoofdstukindex:

AJansen1Frans Jansen (68) is een beeldend kunstenaar die al tientallen jaren in Assen woont. Hij volgde destijds de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede en is een artistieke duizendpoot, die talloze technieken hanteert, zoals schilder- en tekenkunst, grafiek, ruimtelijke objecten, muurtekeningen en fotografie.

Zijn meest recente creatie is de grote Menora, de zevenarmige joodse kandelaar, die begin juli op de Kop van de Vaart in Assen werd geplaatst om de aandacht te vestigen op de expositie van de Dode Zeerollen in het Drents Museum.

Zijn plaats in de C+B-historie komt voort uit het feit dat Frans van 1967 tot 1970 bij Harry Muskee in de boerderij te Grolloo woonde. Frans kan dus uit eerste hand over die tijd vertellen.

De webredactie sprak de Asser kunstenaar in zijn 'verscholen' atelier achter de Marktstraat, temidden van zijn talrijke schilderijen en zelf ontworpen meubels. Zijn herinneringen zijn boeiend, maar toch overheerst het gevoel dat Frans afstand bewaart en relativeert. Hij legt dat overigens ook uit: "Die tijd in Grolloo wordt nu vaak hevig geromantiseerd, maar stelde eigenlijk weinig voor, zeker in die laatste jaren. Natuurlijk kan ik veel meer vertellen, zeker over Harry, maar waarom zou ik dat doen? Als iemand een product wordt, krijg je er ook een mythe omheen. Er worden dingen bij verzonnen, zaken worden mooier of juist lelijker gemaakt. Ik zeg niet dat de beeldvorming rond Harry onjuist is. Maar hij is altijd onvolledig. Iedereen heeft zijn of haar eigen idee over de werkelijkheid. Wat is waar en wat niet? Laat daarom die mythe maar mooi de mythe blijven…"