xAuke1Het gebeurt met de regelmaat van de klok dat fans en liefhebbers van C+B persoonlijke bezittingen doneren (of in bruikleen geven) aan het C+B Museum. Het gaat dan meestal om foto’s, platen, geluidsopnamen, artikelen, voorwerpen of andere objecten.

Het C+B Museum is daar uiteraard zeer blij mee, want des te groter de collectie wordt des te beter. Bovendien kan het Museum altijd wel zaken gebruiken ter aanvulling van huidige of toekomstige tentoonstellingen.

Woensdagmiddag kwam Auke Bergsma naar Grolloo. De tegenwoordig in Raamsdonkveer wonende bluesfanaat is in het westen van het land zeker geen onbekende. Vijf jaar lang runde hij in Vlaardingen het Blueskantoor, dat optredens regelde voor binnen- en buitenlandse bluesartiesten. Ook stond hij aan de basis van diverse festivals en andere bluesactiviteiten, zoals in het Vlaardingse café De Hommel aan de Schiedamseweg, waar iedere zondagmiddag bluesmuziek wordt gespeeld. Auke werkte daarnaast 25 jaar als fotograaf.

Herinneringen
Aan Cuby & the Blizzards bewaart hij warme herinneringen. "In 1968 had ik net mijn rijbewijs gehaald en kon ik een eigen autootje kopen. Met vriend Erik ging ik op vakantie naar Drenthe. We logeerden in Amen en we leerden twee Drentse meisjes kennen. Na de vakantie hielden we contact en verbleven we een jaar lang vrijwel ieder weekend in Drenthe. Al snel kwam de muziek van C+B op ons pad en waren we natuurlijk meteen verkocht. Die meisjes hielden precies in de gaten waar de groep op zaterdag en zondag optrad en in dat jaar hebben we vele concerten gezien. Als jongeman uit het westen kwam ik dus regelmatig in plaatsen als Emmen, Elim, Oosterhesselen, Coevorden, Veendam en Delfzijl, want daar speelde C+B vaak."

Bezoek
xAuke2Uiteraard moest het viertal in 1968 ook een bezoekje brengen aan de boerderij in Grolloo, waar Harry Muskee woonde (foto links). "Verlegen belden of klopten we aan. Harry was thuis en deed open. We hebben toen een leuk gesprekje met hem gehad. Voor ons natuurlijk prachtig om met zo’n idool kennis te maken."

Vijfenveertig jaar later staat Auke bij precies dezelfde deur (foto onder). "Echt heel bizar en zeer bijzonder," bekent hij.

Auke’s liefde voor C+B betekende ook de start van zijn verdere 'bluesleven'. Hij bouwde zelf een basgitaar, leerde spelen en maakte sindsdien deel uit van vele bluesbandjes. Met zijn boekingskantoor moest hij helaas in april van dit jaar stoppen. "Aspecten als het rookverbod, de crisis en te weinig inkomsten vormden de oorzaak."

Foto's
Woensdagmiddag overhandigde Auke in het C+B Museum de foto’s die hij in 1968 van diverse C+B-optredens en zijn bezoek aan Harry Muskee maakte, aan gastheer Harry Lunshof (foto bovenaan). Tevens doneerde hij een ingelijste, fraaie originele foto van Harry Muskee aan het Museum. De foto werd in 1969 gemaakt door Combi-press in Amsterdam, waarvan fotograaf Bob van Dam destijds de eigenaar was.

Auke Bergsma is slechts een voorbeeld van de vele liefhebbers die iets willen geven of uitlenen. Dat blijft toch het leuke. Vrijwel iedereen die het C+B Museum bezoekt heeft eigen herinneringen of een eigen verhaal. En men is gaarne bereid dat te delen!
xAuke3