XVrijwilligers1Vanaf woensdag wappert de vlag van de Amerikaanse staat Mississippi fier aan het C+B Museum, als duidelijke markering van de nieuwe tentoonstelling The Land Where The Blues Began!

Zaterdag vond in het Museum de jaarlijkse vrijwilligersmiddag plaats, die door verrassend veel vrijwilligers werd bezocht.

De aanwezigen werden ingelicht en "klaargestoomt" voor het nieuwe seizoen, dat woensdag begint met de opening van de expositie. Een dag later is het museum ook weer voor het publiek toegankelijk.

Bestuurslid Albert Haar vertelde dat in het zojuist afgesloten seizoen zo'n 4.500 mensen het C+B Museum hebben bezocht. "Dat is meer dan verwacht en we zijn zeer benieuwd naar dit jaar." Vervolgens gaf hij een korte uitleg over de nieuwe expositie. "We kiezen er ieder jaar voor om met een nieuwe tentoonstelling te komen," zei hij. "Deels is dat om ervoor te zorgen dat we terugkerende bezoekers steeds iets nieuws willen bieden, maar ook omdat dit geen verstild museum is. Er is nog zoveel om te laten zien en dat willen we graag doen. Het houdt de boel levend en zo hoort dat ook."

Amerika
In de nieuwe tentoonstelling staan de twee Amerika-reizen centraal die Harry Muskee in de jaren negentig maakte, op zoek naar de roots van zijn bluesmuziek.
XVrijwilligers2In 1993 ging hij voor de eerste maal, samen met mondharmonicaspeler John Lagrand en Albert Haar (foto links). Het werd een emotionele reis van bluesliefhebbers, die voor het eerst de sfeer van de Delta proefden, de armoede zagen en in de brandende zon op de "crossroads" stonden. Dit wordt verhaald in de boeiende tentoonstelling The Land Where The Blues Began. Er is uniek, nooit vertoond beeldmateriaal van deze reizen. Maar is veel meer te zien en te horen, zoals een zeldzaam radio-gesprek van Harry Muskee met Eddie Boyd uit 1990.

Zeven panelen markeren de weg naar het Museum, om de bezoekers alvast een gevoel te geven van hetgeen er aldaar kan worden bekeken. Op het grasveldje naast het Museum komt een exemplaar van de Ford Thunderbird, waarmee in 1993 de reis door de USA werd gemaakt. Ook ontbreekt de authentieke Harley Davidson niet.

Videomuur
Op de videomuur van het Museum, steeds weer een groot succes, zijn nieuwe interviews te bekijken en te beluisteren met onder meer Egbert Meyers, B.J. Hegen, Hans Theessink en Roy Kuschel. Uiteraard is een groot deel van de vaste tentoonstelling gelijk gebleven. "De historie van C+B blijft hier natuurlijk bewaard. Daar kiezen we bewust voor, maar dat is ook de wens van de fans," aldus Albert Haar.
XVrijwilligers4"Maar verder valt er weer veel nieuws te bekijken en te beluisteren. Het is een nieuwe tentoonstelling in de oude setting, die ook is gericht op herhalingsbezoek. Mensen die al eerder zijn geweest, maken kennis met talrijke nieuwe aspecten," zo besloot Albert Haar, die tevens inhaakte op de tweede grote activiteit dit jaar, het festival Blues in Grolloo, dat op 8 juni wordt georganiseerd. Behalve de laatste stand van zaken (inmiddels al zo’n 200 reserveringen), werden er (met succes!) ook voor deze dag vrijwilligers geworven. "We gaan het doen op z’n Grolloo's. Klein beginnen en het dan proberen verder uit te bouwen."

Wachtlijst
De onvolprezen Henny, die de vrijwilligersactiviteiten voor het Museum coördineert, vertelde de sfeer op deze middag geweldig te vinden. "Dit is precies waar Harry voor stond." Ze deelde mee dat het aantal vrijwilligers inmiddels is gegroeid naar zestig en dat er zelfs een kleine wachtlijst is als het gaat om het gastheer/gastvrouw zijn in het Museum. "Ongelooflijk, maar waar. Dankzij jullie inzet is de bezetting voor het komende seizoen weer gegarandeerd."

Duketown Slim
XVrijwilligers6Er werd ook gemusiceerd, en hoe! Tot tweemaal toe verraste Imco Ceelen, oftewel Duketown Slim, met een set onvervalste Delta-blues, tot groot enthousiasme van het publiek. Duketown Slim, die eerder al op 3 april het Museum op z’n kop zette tijdens de persbijeenkomst voor Blues in Grolloo, is één van de artiesten die 8 juni zullen optreden. Hij demonstreerde dat Nederland veel jong muzikaal talent heeft, ook op het gebied van de bluesmuziek.

Het nieuwe seizoen kan dus beginnen! Komende woensdag 24 april vindt de officiële opening plaats. Een dag later kan het publiek de nieuwe expositie bekijken. We zijn er klaar voor!
Xvrijwilligersres