XKuschelDuketownTijdens het eerste Blues in Grolloo-festival op zaterdag 8 juni wordt het Drentse bluesdorp overspoeld door maar liefst maar zeventien nationale en internationale bands en artiesten. Dat is woensdagmiddag op een persbijeenkomst in het Cuby & the Blizzards Museum in Grolloo bekendgemaakt.

Topattractie is de uit Kameroen afkomstige Roland Tchakounté en zijn band. Andere hoofdacts zijn de Oostenrijkse Meena Cryle & the Chris Fillmore Band en uit eigen land Barrelhouse, met zangeres Tineke Schoemaker.

Meer bekende namen maken echter hun opwachting, waaronder B.J. Hegen, Hans van Lier & the Sidekicks, Roy Kuschel en Dede Priest.

Wens
xHenkieHenk Weggemans (links), voorzitter van de Stichting Erfgoed Harry Muskee, benadrukte de door Muskee voor zijn overlijden geuite wens dat er in Grolloo niet uitsluitend naar het verleden gekeken zou worden. "Harry wilde zelf graag dat het C+B Museum ook een springplank zou vormen voor hedendaagse muziek en jong (inter)nationaal talent. Blues in Grolloo sluit daar uitstekend op aan, met daarbij dank aan onze sponsoren de Provincie Drenthe en de gemeente Aa en Hunze."

Getracht is om het festival intiem en laagdrempelig te houden. Albert Haar, mede-bestuurslid van de Stichting Erfgoed Harry Muskee, vertelde dat het festival eigenlijk een logisch gevolg is van de nieuwe tentoonstelling die op 24 april in het Museum wordt geopend. The Land Where The Blues Began is gewijd aan de twee reizen die Harry Muskee in de jaren negentig naar Amerika maakte, op zoek naar de roots van de bluesmuziek. "Daar hoort immers ook een festival bij die de blues in alle facetten laat horen."

XAlberthaarDe zeventien festivalacts zijn verdeeld over zes lokaties in Grolloo, variërend van het C+B Museum en diverse schuren, tot een podium bij het borstbeeld van Harry Muskee en het hoofdpodium op de parkeerplaats naast café Hofsteenge. Albert Haar (links): "Wij zijn niet bang dat het publiek zal aarzelen om kaartjes te kopen, omdat vorig jaar Groeten uit Grolloo helaas niet doorging. Dit is een nieuw initiatief, een gewijzigde opzet, een andere organisatie en wij kunnen rekenen op een grote aanhang als het gaat om C+B en het Museum. Er zijn al veel positieve reacties binnen van fans en liefhebbers die het geweldig vinden dat er in Grolloo weer iets gebeurt."

De programmering werd verzorgd door Harry de Jong en Jan de Haan, bekend van hun werk voor muziekcafé De Amer. "Er is nadrukkelijk geselecteerd op kwaliteit, waarbij tevens is gestreefd om ook veelbelovend jong talent aan bod te laten komen," aldus het tweetal. "Het was fantastisch om te doen. Iedereen was razendenthousiast. We hoefden alleen maar de woorden blues en Grolloo te noemen en het zat helemaal snor. Geweldig!"

Publiekstrekker
XHarryenJanMet name Roland Tchakounté moet de publiekstrekker worden. Deze snel naam makende bluesmuzikant is niet alleen geïnspireerd door de oude Mississippi-blues, maar zingt net zo makkelijk in het Frans en in het Kameroens, waarmee hij aantoont dat de oorsprong van de blues niet uitsluitend in de Verenigde Staten ligt. Ook van het optreden van Meena Cryle wordt veel verwacht. "Zij staat op het punt van doorbreken, dat kan niet anders. Nu kunnen we haar nog boeken. Over een paar jaar zijn zowel Roland Tchakounté als Meena Cryle waarschijnlijk zeer gewilde acts en zijn ze niet meer te betalen. Dan kunnen wij in ieder geval nog zeggen: Ze hebben toch maar mooi in Grolloo opgetreden," voorspelden Harry en Jan (foto linksboven) opgetogen.

Twee artiesten die ook op 8 juni zullen optreden, waren eveneens bij de persbijeenkomst aanwezig. Roy Kuschel maakte in de jaren negentig deel uit van de band van Harry Muskee en is onder meer op keyboards, percussie en fluit te horen op CD’s als CutdeLuxe en Skysongs on the Spot. Hij vertelde over zijn jaren met de band, met name over laatstgenoemde CD, die in 1994 verscheen, en is gebaseerd op de ervaringen die Harry Muskee opdeed tijdens zijn eerste Amerika-reis in 1993.

XDuketownDe bijeenkomst werd afgesloten met een optreden van Duketown Slim (Imco Ceelen), die een fantastisch staaltje onvervalste roots-blues uit de Mississippi-delta ten gehore bracht, waarmee hij een fraai voorproefje gaf van wat er straks op 8 juni allemaal te genieten valt. Heel bijzonder was de spontane, geïmproviseerde jamsessie tussen beide artiesten, waarbij Roy Kuschel fluit, gitaar en het C+B-drumstel gebruikte.

Naast zeer veel bluesmuziek zijn er op 8 juni ook andere activiteiten in Grolloo, zoals interviews en films. Kaarten voor het festival kosten € 20,00 per stuk. Op de inmiddels actieve speciale festivalwebsite kunnen kaarten worden gereserveerd: www.bluesingrolloo.nl

Hierop is ook het volledige programma te bekijken. Zie tevens de link rechtsboven op de homepage van deze website. Reserveren kan ook bij café Hofsteenge, telefoon 0592-501226. Kaarten zelf zijn verkrijgbaar bij café Hofsteenge, de CD-afdeling bij Warenhuis Vanderveen in Assen en op 8 juni aan de kassa’s.
XPoster8juni
Foto's: Dries Zwikker.