Ruim vijftig Vrienden waren zaterdagmiddag in café Hofsteenge aanwezig tijdens de Vriendenmiddag van het C+B Museum. Deze bijeenkomst wordt jaarlijks georganiseerd als bescheiden blijk van waardering voor de financiële bijdragen die de Vrienden (momenteel ruim 200) leveren.

XWeggemansHenk Weggemans, voorzitter van de Stichting Erfgoed Harry Muskee, sprak een kort welkomstwoord. Hij legde uit dat het aantal Vrienden dit jaar dermate is gegroeid, dat het Museum te klein is geworden om als ontvangstruimte te fungeren. Vandaar dat was uitgeweken naar café Hofsteenge.

Hij deelde verder mee dat het C+B Museum in dit tweede seizoen tot nu toe zo’n 4000 bezoekers heeft gehad. "Dat is een mooi aantal en het Museum heeft een zeer positieve naam en uitstraling. Dit succes is voor een belangrijk deel te danken aan de vele vrijwilligers en aan onze donateurs. Zoals jullie weten zijn we self-supporting en krijgen we geen subsidies. Wij zijn dus financieel geheel afhankelijk van de entree-gelden en donaties. Voor alle hulp zijn we zeer dankbaar, maar we werken er keihard aan om dat zo te houden en om dingen te verbeteren. Zo zijn we nu bijvoorbeeld in de wintermaanden op zondagmiddag open, waarmee we aan een nadrukkelijke wens van bezoekers hopen te voldoen."

Markant
Vervolgens nam bestuurslid Albert Haar (foto onder) het stokje over. Hij meldde dat het eerste seizoen vorig jaar uiterst markant was, met de opening van het Museum door Harry Muskee zelf, gevolgd door zijn overlijden in september. "In 2012 hadden we een regulier jaar, dat goed is verlopen, ondanks het feit dat het Groeten uit Grolloo-festival niet is doorgegaan, hetgeen ons toch al gauw zo’n 300-500 bezoekers heeft gekost.
We moeten er dus wel voor zorgen dat het Museum en Grolloo in de belangstelling blijven."

XAlberthaarDit laatste was een mooi bruggetje naar de plannen voor volgend jaar. Albert Haar vertelde dat de expositie in 2013 waarschijnlijk in het teken zal staan van de twee Amerika-reizen die Harry Muskee in 1993 en 1999 heeft ondernomen. Daarvan is bijzonder filmmateriaal beschikbaar, dat nog nooit is vertoond.

"We willen in het derde jaar iets extra’s brengen, om de gang erin te houden. Het moet een expositie worden met als thema de wortels van de blues, oftewel America, the land were the blues began, met fotoborden langs de weg en een grote Ford Thunderbird in de tuin van het Museum."

De grote trekpleister is echter ééndaags muziekfestival, waarin de Mississippi-blues centraal staat, in een buitentent op het terrein waar vorig jaar Groeten uit Grolloo werd gehouden. Minder groot echter, maar wel authentieker. Of dat festival er op 8 juni ook daadwerkelijk komt, is echter nog een vraagteken. "Ik vertel dit dan ook onder groot voorbehoud, omdat we hiervoor sterk afhankelijk zijn van subsidie-aanvragen die zijn ingediend. Uiteraard kost zo’n festival geld en steken we als bestuur behoorlijk onze nek uit, maar we kunnen vanzelfsprekend financieel weinig risico’s nemen en moeten we eerst afwachten of we subsidie krijgen."

Suggesties
Ook van de kant van de aanwezigen kwamen diverse opmerkingen en suggesties, waarmee het Museum haar voordeel kan doen. Zo werd er bijvoorbeeld gepleit voor een bankje buiten het Museum, waarmee meer zitplaatsen worden gecreëerd. Er was ook een bezoeker die spontaan een origineel schilderij van Herman Brood in bruikleen aanbood. Tijdens deze middag werd tevens de Vriendenpas uitgereikt, waarmee donateurs korting op de toegangsprijs van het Museum en andere activiteiten krijgen.

XVenhuizenHierna volgde een gesprek van website-redacteur Koert Broersma met Jan Venhuizen (foto rechts), die tussen 1963 en 1976 dertien jaar manager van C+B was. Jan haalde vele herinneringen en gebeurtenissen op aan deze turbulente periode, waarin de groep uitgroeide tot de beste band van Nederland, maar gelijktijdig door allerlei interne problemen zelf de deur dichtgooide naar internationaal succes. Zo werd uitgebreid stilgestaan bij het mislukte Amerika-avontuur in 1969.
Met een mooi contract op zak en uitstekende perspectieven in het vooruitzicht, ging op het allerlaatste moment een eerste toernee in Amerika niet door, waarmee een uitgelezen mogelijkheid om daar door te breken verloren ging.
Binnenkort wordt op de C+B-website een uitgebreid interview met Jan Venhuizen gepubliceerd, waarin bovengenoemde en vele andere onderwerpen aan bod komen.

XKeefmenHet slotakkoord was letterlijk en figuurlijk voor De Keefmen, een jong Drents trio, dat voornamelijk garage rock speelt, onder meer geïnspireerd door Q65, the Outsiders en C+B.

Vorig jaar deed De Keefmen mee aan het Back Home-project van onder meer RTV Drenthe, waarin jonge Drentse musici hun interpretaties speelden van C+B-nummers. Onlangs brachten zij hun eigen ode uit aan Harry Muskee, in de vorm van de vinyl single Things to Remember/Got a Million Dollars. Beide nummers werden ten gehore gebracht, tot groot enthousiasme van de aanwezigen.

De middag werd afgesloten met een heerlijk bluesbuffet, dat een voortreffelijk einde vormde van deze zeer geslaagde Vriendenmiddag!

Schrijver/journalist Jeroen Wielaert (rechts) overhandigt
Henk Weggemans een
exemplaar van het zeldzame fotoboekje
Final Blues, dat Wielaert vorig jaar van
het laatste optreden
van Cuby & the Blizzards in Grolloo maakte.
XJeroenWielaert