XXBluesinGrolloo14Met zo’n 570 betalende bezoekers en indrukwekkende optredens van Egbert Meyers en Ralph de Jong en een spetterende afsluiting van King of the World, die hun snel gestegen faam meer dan waarmaakte, was Blues in Grolloo afgelopen zaterdag een groot succes. "Weer net zo’n beetje zoals vroeger," was een veelgehoorde opmerking en een groter compliment is nauwelijks denkbaar voor de organisatoren, café-restaurant Hofsteenge en het C+B Museum. Het Museum zelf werd door maar liefst ruim 430 mensen bezocht; een absoluut record!
Engels en Drents
Egbert Meyers trapte ’s middags af met een concert, waarin Engelstalige en Drentse liedjes elkaar afwisselden: Bluebonnet Blues, De Zanger en de Blues (een Drentstalige duet dat Egbert ooit met Harry Muskee opnam), een fraaie song over Grolloo in de oude tijd, Moeder’s Blues uit de Drentse Bluesopera en een tekstueel aangepaste, akoestische versie van Just for Fun.

XXBluesinGrolloo5Hierna werd Egberts DVD gepresenteerd met daarop zijn indrukwekkende ode aan Harry Muskee, Song to the Legend. Gelukkig waren er toen al enkele honderden toeschouwers aanwezig, die veelal met ontroering zijn videoclip op het grote scherm bekeken.

Het eerste exemplaar werd door Egbert uitgereikt aan Henk Weggemans, voorzitter van de Stichting Erfgoed Harry Muskee. De DVD, die in een kleine oplage van slechts 250 stuks is uitgebracht en alleen bij het C+B Museum verkrijgbaar is, werd direct goed verkocht. In de diverse stands met koopwaar werden trouwens toch redelijk goede zaken gedaan.

Na de pauze, die door de vele aanwezigen werd gebruikt om de inwendige wens te versterken, was het de beurt aan Ralph de Jong.

Gedrukte prent
Voordat het echter zover was, kreeg (tot zijn eigen verbazing) fotograaf Rudy Leukfeldt uit handen van Eline Krottje een prent overhandigd (foto onderaan artikel) die in september 2011 was vervaardigd aan de hand van een foto, die Rudy ooit in Parkzicht in Assen van Harry Muskee maakte.
Deze foto had kunstenaar Aldrik Salverda geïnspireerd om er een prent van te maken, die met vier verschillende technieken (inktjet, etsen, lithografie en hoogdruk) was vervaardigd. De prent was vorig jaar door Jacques Tichelaar in het Grafisch Proeflokaal Orvelte gedrukt, en was tijdens het festival eveneens in een gelimiteerde oplaag voor de bezoekers te koop.

XXBluesinGrolloo13Ralph de Jong speelde in twee solo-sets zijn bekende, rauwe blues, waaronder zijn fraaie interpretatie van Somebody Will Know Someday. Inmiddels was Hofsteenge behoorlijk volgelopen, want veel bezoekers wilden zijn optreden niet missen, en terecht! Ralph gaf zoals gebruikelijk alles, het zweet droop na afloop van zijn lichaam, maar de aanwezigen vonden het prachtig, dus tevreden gezichten overal!

Jeroen Wielaert, de auteur van het prachtige boek De Missie, kondigde om even na 22.00 uur King of the World aan. Veel bezoekers hadden deze groep van Erwin Java, Fokke de Jong, Govert van der Kolm en Ruud Weber nog niet gezien. Doordat de zeer positieve waardering de groep al vooruit was gesneld, waren de verwachtingen hoog gespannen. King of the World maakte deze volkomen waar. Met een geweldige, energieke set kregen zij het publiek volkomen op de hand.

Bijzonder moment
Erwin Java sprak tevens enkele woorden. "De laatste keer dat ik in deze zaal speelde, was tijdens het fanclub-concert op 11 juni vorig jaar. Samen met het avond-optreden in de grote tent waren dit de laatste twee concerten die we met Harry speelden. Het is dus een bijzonder moment voor mij om weer hier te zijn."
XXBluesinGrolloo9Erwin legde vervolgens uit dat King of the World geen werk van C+B speelt. "Er zijn nog zoveel groepen die C+B-nummers op hun repertoire hebben staan. King of the World is nieuw en anders en wij doen dat dus bewust niet. We hebben wel een nummer voor Harry gemaakt."

Vervolgens werd Can’t Go Home gespeeld, dat meteen het hoogtepunt van het optreden werd, met een fantastische solo van Erwin. Ook dit nummer was een absoluut eerbetoon aan Harry Muskee. King of the World rondde afgelopen week de opnames van hun eerste CD af, die begin volgend jaar verschijnt.

Om 23.45 uur was het festival afgelopen. De bezoekers gingen tevreden naar huis, maar velen bleven ook nog even nagenieten en maakten er tot in de kleine uurtjes een feestje van. Blues in Grolloo smaakte duidelijk naar meer en lijkt een geslaagd platform te zijn voor de grotere plannen, die voor volgend jaar op het programma staan. Maar hierover ongetwijfeld in een later stadium meer…

Vermeldenswaard zijn voorts nog de unieke filmbeelden die in het restaurant van Hofsteenge werden vertoond. Zo had filmmaker Willem van der Linde, die in 1987 de documentaire De Legende over Harry Muskee maakte, beeldmateriaal ter beschikking gesteld dat nog niet eerder was vertoond. Ook was er niet eerder gezien materiaal van de twee Amerika-reizen die Harry Muskee in de jaren negentig maakte.

Hieronder een bescheiden foto-impressie. De plaatjes werden geschoten door Dries Zwikker en Koert Broersma.

XXBluesinGrolloo11 kopieXXRalphdeJong
XXBluesinGrolloo3