Xwindows5Donderdagavond werd bij het Provinciehuis in Assen een bijzonder kunstwerk onthuld. Ter gelegenheid van de afsluiting van de renovatie van het Provinciehuis is in opdracht van de provincie Drenthe een kunstwerk gerealiseerd in samenwerking met het Centrum voor Beeldende Kunst Drenthe en het Drents Museum.

The Window of your Eyes
is gemaakt door beeldend kunstenaar Giny Vos. Het kunstwerk bestaat uit tientallen houten palen, die alle voorzien zijn van stalen buizen met honderden LED-lampjes en die met name in het donker voor een wonderbaarlijk en fraai schouwspel zorgen.

Giny Vos had zelf bedacht dat het bewegende licht (dat allerlei gedaanten aanneemt) min of meer een 'venster van de ziel' is en daarmee was de associatie met het C+B-nummer Window of my Eyes uiteraard al snel gemaakt. Alleen met dit verschil dat de betekenis van dit alles door de ogen van de kijker wordt geïnterpreteerd, vandaar Your Eyes.

Xwindow2Onder aanwezigheid van veel belangstellenden, waarbij veel buurtbewoners van het Westerpark, werd het kunstwerk officieel geopend door gedeputeerde Ard van der Tuuk, die samen met zijn voorganger Henk Baas en een buurtbewoonster middels een druk op de rode knop het lichtspel in werking stelde.

Even daarvoor had Harry Tupan, waarnemend directeur van het Drents Museum uiteengezet dat het kunstwerk, naast een link met de natuur, Drenthe en duurzaamheid ook onlosmakelijk verbonden is met de Drentse cultuur, in de vorm van Harry Muskee en the Blizzards. "Window of my Eyes is het meest bekende Drentse nummer aller tijden en het is natuurlijk prachtig dat dit kunstwerk qua naam aanschurkt tegen deze popklassieker."
Voorts zei Tupan ervan overtuigd te zijn dat "heel Nederland onder de indruk zal raken van dit project."

Heel bijzonder was vervolgens het optreden van C+B-gitarist Erwin Java en pianist Govert van der Kolm, die beiden deel uitmaken van de nieuwe groep King of the World. Ruim een kwartier verzorgden zij een schitterende en indrukwekkende improvisatie op het thema van Window of my Eyes, waarmee de opening van het kunstwerk instrumentaal werd begeleid.

XWindow3Ongetwijfeld zal The Window of your Eyes de komende jaren met name 's avonds veel bekijks trekken en het gegeven dat hieraan, zij het indirect, de naam van C+B verbonden is, geeft wederom het belang aan van dit blues-erfgoed voor de Drentse cultuur.

Hieronder nog een tweetal sfeerimpressies van deze bijzondere midzomeravond...

Xwindows6

Xwindows4