Afgelopen zaterdag vond er in het C+B Museum een vrijwilligersmiddag plaats. Bij deze plezierige, maar zeker ook nuttige bijeenkomst waren zo'n veertig personen aanwezig, die op vrijwillige basis activiteiten voor het museum verrichten. De middag kwam op een goed moment, want vanaf komende donderdag 26 april is het museum weer voor het publiek toegankelijk.

Xvrijwilligers5Henk Weggemans, voorzitter van de Stichting Erfgoed Harry Muskee, sprak een kort welkomstwoord. "Na een zeer succesvol maar ook bewogen 2011, is het uiteraard de vraag of we dit seizoen in staat zullen zijn om net zoveel bezoekers te trekken als vorig jaar, en wellicht zelfs meer. Gezien de nog altijd grote belangstelling denk ik dat dit geen probleem zal worden in dit tweede jaar."

Bestuurslid Albert Haar (foto links) gaf vervolgens een korte uitleg over wat er de afgelopen maanden is gebeurd en hoe de nieuwe expositie er in grote lijnen uit gaat zien. "Na de sluiting van het museum op 1 november vorig jaar was de aanloop naar dit tweede seizoen aanvankelijk best lastig," bekende hij. "We missen Harry Muskee enorm, ook zijn stimulerende inbreng. Je denkt nog steeds dat hij elk moment hier binnen komt lopen, hetgeen hij regelmatig deed. Je kan hem ook niets meer vragen, wie er op foto’s staan bijvoorbeeld. Het blijft onwerkelijk."

In de nieuwe tentoonstelling staat Cuby & the Blizzards als band van 1965 tot en met 2011 nadrukkelijk centraal. Op de videomuur zijn twaalf nieuwe interviews te bekijken en te beluisteren met ex-bandleden als Henk Hilbrandie, Lourens Leeuw, Eelco Gelling en Frank Nuyens. Bovendien zijn er diverse gitaren en andere instrumenten te bewonderen.

Xvrijwilligers3De bedstee is ingericht met oude familiefoto’s en op de bovenste verdieping hangen portretschilderijen van Harry Muskee, die zijn gemaakt door zowel professionele kunstenaars als amateurs. Voorts is daar een nieuw beeldscherm aangebracht, waarop continue een overzichtsprogramma wordt getoond. De voorkamer zal worden ingericht met een kleine expositie met persoonlijke zaken van Harry Muskee, als een blijvend eerbetoon.

Nieuw zijn ook de twee C+B-fietsen die door bezoekers kunnen worden gehuurd en waarmee bijvoorbeeld een tochtje gemaakt kan worden naar de Windows Of My Eyes-steen in het bos.

"Het is dus een nieuwe tentoonstelling in de oude setting, die ook is gericht op herhalingsbezoek. Mensen die vorig jaar al zijn geweest, maken hier kennis met talrijke nieuwe aspecten," aldus Albert Haar, die tevens meldde dat het aantal Vrienden van het Museum nog steeds gestaag groeit, hetgeen uiteraard een gunstige ontwikkeling is. Tot slot wees hij erop dat het museum inhaakt op de nieuwe media, zoals deze actuele website, facebook en twitter.

Xvrijwilligers6Hoogtepunt van de middag was vervolgens het optreden van de in Grolloo geboren singer/songwriter Egbert Meyers. In het vaak vertoonde zwartwit-filmpje van C+B uit 1966 over het verblijf in de boerderij is hij de jongen op de brommer die door Harry Muskee wordt gegroet.
Egbert haalde talrijke herinneringen uit deze en latere periodes op.

Heel bijzonder was zijn uitvoering van het nummer "Song to the Legend", dat hij over zijn vriendschap met Muskee schreef en dat door de aanwezigen met ontroering werd beluisterd.

Henny, die de vrijwilligersactiviteiten voor het museum coördineert, vertelde zeer blij te zijn met het grote aantal mensen dat bereid is zich voor het C+B Museum in te zetten. "Zonder vrijwilligers zou dit museum niet kunnen bestaan en wij prijzen ons zeer gelukkig met jullie hulp. De grootste reclame voor ons museum zijn jullie zelf."

Veel vrijwilligers fungeren op de openingsdagen als gastheer of gastvrouw. Zij vangen de bezoekers op en proberen zo goed mogelijk antwoord te geven op eventuele vragen. In het nieuwe seizoen zal het C+B Museum in de winter ook op zondag open zijn.

Xvrijwilligers8"Dankzij jullie inzet is de bezetting voor de komende maanden gegarandeerd, maar we kunnen natuurlijk nog steeds mensen gebruiken, voor bijvoorbeeld technische en onderhoudsklussen, maar ook voor andere assistentie," aldus Henny.

De middag werd afgesloten met een drankje en een hapje. Bovendien werden de onderlinge contacten danig versterkt en dat is precies de bedoeling van dergelijke bijeenkomsten, waarop de vrijwilligers niet alleen worden bijgepraat maar ook een klein beetje worden bedankt voor hun hulp en inzet.

Het nieuwe seizoen kan dus beginnen! Komende woensdag 25 april vindt de officiële opening plaats. Een dag later kan het publiek de nieuwe expositie bekijken.

Xvrijwilligers4 kopie