Duenk1Nog tot en met 11 maart is in het Centraal Museum in Utrecht een tentoonstelling te zien over Cuby & The Blizzards. De expositie, waarin het accent ligt op de periode 1965-1972, kwam op een bijzondere wijze tot stand.
Medewerker Henny Duenk (foto links), die bij het Centraal Museum als art handler (hij bouwt tentoonstellingen en installeert kunstwerken) bij de Technische Dienst werkt, vierde in 2011 zijn 25-jarig jubileum. In plaats van een receptie, opperde Henny om zelf een tentoonstelling te mogen maken.

Tot zijn eigen verbazing kreeg hij hiervoor toestemming. Het onderwerp was gauw gekozen. "Ik ben een groot fan van Cuby & the Blizzards," vertelde Henny toen wij hem onlangs in het Centraal Museum bezochten. "Ik ontdekte de band toen ik 16 was, in 1972. Net in dat jaar gingen ze uit elkaar. Veel later, in 1995, kwam de band weer bijeen en vanaf dat moment heb ik veel concerten bezocht. En ik begon te verzamelen: singles, elpees in zoveel mogelijk verschillende uitvoeringen, maar ook artikelen uit bijvoorbeeld Hitweek." In de fraaie bovenkapel van het Centraal Museum maakte Henny zijn persoonlijke tentoonstelling over Cuby & the Blizzards. In de expositie zijn onder meer zeldzame platen, CD’s, filmpjes van optredens, interviews, documentatie en een bandopstelling met het originele drumstel van Hans Waterman te bewonderen, die werd uitgeleend door het C+B museum.
Veel materiaal kreeg Henny in bruikleen. Oproepen op onder meer Marktplaats leverden talloze reacties op. "Ik heb het hele land afgereisd om spullen op te halen. De organisatie van de tentoonstelling kostte veel tijd en energie, maar het was het allemaal waard. Ik ben er in ieder geval heel trots op," aldus Henny Duenk.

Voorbereidingen
Toen de voorbereidingen voor de expositie al in een vergevorderd stadium waren, overleed Harry Muskee. "Dat was natuurlijk een enorme klap voor iedereen. Harry was zijdelings betrokken bij de tentoonstelling. Hij wist ervan en ik had het natuurlijk fantastisch gevonden als hij eind november de opening had verricht. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn, maar in overleg met de nabestaanden werd besloten de tentoonstelling wel door te laten gaan."

Duenk4Op de expositie is bijzonder materiaal te zien, maar voor de echte C+B-fan is er één absoluut hoogtepunt, namelijk een fragment uit de "striptease-film" die in 1969 in café Perkaan in Wezup is gemaakt. Het verhaal is bekend. Voor de hoesfoto van de elpee Appleknockers Flophouse werd in Perkaan een feestje georganiseerd. Verschillende boeren uit de omgeving werden uitgenodigd, evenals de leden van de band en andere betrokkenen. Het drinkgelag zou mooie hoesfoto’s  opleveren en om de feestvreugde te verhogen zou een heuse stripteasedanseres haar kunsten vertonen. Behalve foto’s zouden er ook filmopnames worden gemaakt.
De bijeenkomst zorgde voor een flinke rel in Wezup en omgeving, die ruimschoots in de (regionale) media werd belicht. De toenmalige burgemeester Greebe van Zweelo kreeg van platenmaatschappij Phonogram gedaan dat er geen enkele "compromitterende" foto of filmopname naar buiten zou komen. De hoes van Appleknockers Flophouse werd dan ook opgesierd met onder meer enkele discrete plaatjes van de bijeenkomst in Perkaan.

Tegenstrijdig
Over het al dan niet aanwezig zijn van de stripteasedanseres, de gemaakte foto’s en de eventuele filmopnames deden 45 jaar lang zeer tegenstrijdige verhalen de ronde. Sommigen beweerden dat het allemaal sterk overtrokken was, anderen die erbij waren hielden bij hoog en laag vol dat er wel degelijk gestript is, hetgeen op de gevoelige plaat en film werd vastgelegd.
Film en foto’s bleven echter onvindbaar, tot eind vorig jaar, toen plotsklaps een paar minuten aan filmmateriaal bij het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam opdook. Henny Duenk mocht één minuut voor zijn tentoonstelling gebruiken en de opnamen laten aan duidelijkheid niets te wensen over...

Duenk5Over de teruggevonden film en de achtergronden maakt de VPRO een documentaire, die op een nog nader te bepalen datum wordt uitgezonden. Daarna komt het materiaal naar het C+B museum. "Voor mijn tentoonstelling is dit filmfragment de absolute smaakmaker," vertelt Henny Duenk, die op de foto hiernaast achter het oude drumstel van Hans Waterman heeft plaatsgenomen. "Liefhebbers en verzamelaars komen er speciaal voor naar Utrecht om de opnamen te zien. Het is toch wel bijzonder dat dit materiaal na 40 jaar alsnog tevoorschijn is gekomen."

Veel bezoekers
De tentoonstelling Cuby & the Blizzards in the sixties trok tot nu toe ruim 2.500 bezoekers. "Met name in de weekenden is het druk. Bezoekers maken er dan gewoon een dagje Utrecht van," besluit Henny Duenk. Nog tot en met 11 maart is de expositie te bewonderen, hetgeen voor C+B fans een absolute aanrader is!

Het Centraal Museum is gevestigd aan het Nicolaaskerkhof 10 in Utrecht en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Vanaf station Utrecht is het een kwartiertje lopen. Buslijn 2 stopt bovendien vlakbij het museum.
Op de foto hieronder: Een gereconstrueerd deel van café Perkaan, inclusief de monitor met een deel van de "stripteasefilm".

Duenk9

Artikel en foto's: Koert Broersma