XXXXBlackCatJoeZaterdag 30 mei is het zover: de derde editie van Blues in Grolloo! Laten we hopen dat de weergoden ons net als de vorige jaren gunstig zijn gezind. Dan kunnen de bezoekers weer lekker rondkuieren door het enige echte bluesdorp van Nederland en onbekommerd genieten van een prachtige bluesdag!

Dit gebeurt op zes verschillende lokaties in Grolloo, die wederom voor deze bluesdag een bijzondere naam hebben gekregen. Zo heet het C+B Museum tijdelijk Back Home, de kerk Praise the Blues, de schuur van bouwbedrijf Enting (naast het C+B Museum) Cats Lost, eethuis Gerrie Travelling with the Blues, het podium bij het borstbeeld van Harry Muskee Simple Man en het podium op de parkeerplaats bij Hofsteenge Window of my Eyes. De relatie met Cuby & the Blizzards moge duidelijk zijn.

Om 15.00 uur vindt de opening plaats. Een kwartier later al wordt er officieel "afgetrapt" met optredens van de Nederlandse Dynamite Blues Band en de Amerikaanse singer/songwriter Ben Prestage. Om 15.30 uur begint in het C+B Museum het eerste van in totaal vier optredens van Heeren Oud-Zuid. Zij brengen een programma van in het Nederlands vertaald werk van Harry Muskee. Over enkele dagen vertelt Luc Oostra op deze website meer over dit bijzondere project.

Hoofdacts
XXXXBluesCaravanOm 16.00 uur barst het festival echt los met de eerste van de vier hoofdacts. Thorbjørn Risager & the Black Tornado bijt de spits af. Deze Deense topformatie speelt
’s avonds in Hoofddorp en is daarom in Grolloo al vroeg geprogrammeerd.

Later op de dag volgen op het Window of my Eyes-podium nog optredens van Claude Hay (Australië), de Carvin Jones Band (USA) en de Amerikaanse bluesreus Marcus Malone en zijn band (foto onder), die om 22.15 uur het officiële festival afsluit. Johan Derksen introduceert deze hoofdacts.

Ook op de andere podia is ondertussen veel te beleven. Bij het borstbeeld van Muskee spelen de artiesten uit de Blues Caravan van het platenlabel Ruf Records (foto boven): Eliana Cargnelutti (Italië), Sadie Johnson (USA) en Heather Crosse (USA).

In de sfeervolle schuur bij bouwbedrijf Enting verzorgen (naast de al eerder genoemde Dynamite Blues Band) Ed & the Gators (België) en B.J. Hegen hun optredens. Bé Hegen is met zijn ruim 70 jaar ondertussen een ware cultheld. Met zijn Bluesbusters speelde hij de vorige twee jaren de Enting-schuur helemaal plat. Als "houseband" is het dan ook geen wonder dat zij ook dit jaar weer van de partij zijn.

Verdere acts
XXXXMarcusMaloneCafé-restaurent Gerrie is ook dit jaar weer het decor van enkele veelbelovende optredens: Ben Prestage (USA), de Nederlandse Damned and Dirty (recentelijk pas aan het programma toegevoegd), Black Cat Joe & Miss Corina uit Australië (bijzonder!) en de eveneens uit België afkomstige Blues Vision gaan daar de boel ongetwijfeld redelijk onveilig maken.

Vanwege het grote succes in 2014 is er opnieuw gospel in het Praise the Blues-kerkje, deze keer van de all-women formatie Gospel-Roots.

En al eerder genoemd, en zeer van harte aanbevolen: Heeren Oud-Zuid spelen in het C+B Museum in het Nederlands vertaald repertoire van Harry Muskee.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is: Na het laatste optreden gaat het in restaurant Hofsteenge en restaurant Gerrie nog door tot in de kleine uurtjes in de vorm van een echte afterblues. De Easterfield Bluesband uit Barger-Oosterveld en de eveneens regionale Sugadaddy & the Honeydrippers zorgen ervoor dat Blues in Grolloo pas echt voorbij is als zij de stekker eruit halen!

Veel meer informatie over de optredende bands en artiest, alsmede het tijdschema, is te vinden op de festival-website www.bluesingrolloo.nl.

Gratis toegang C+B Museum
XXXXBluesinGrollooBannerHet kaartje voor Blues in Grolloo geeft u ook gratis toegang tot het C+B Museum, waar de nieuwe tentoonstelling Eelco Gelling – Geweldenaar op de Gitaar kan worden bekeken.

Kortom, met zo’n achttien bands en acts is er op 30 mei weer veel te zien en te horen in Grolloo. Laagdrempelig, kwalitatief uitstekend en vooral gezellig, dat moet Blues in Grolloo opnieuw worden. Voor de toegangsprijs van € 22,50 (voorverkoop, op de festivaldag zelf kost een kaartje € 25,00) kan er van 15.00 uur tot in de kleine uurtjes worden genoten van onvervalste blues- en andere wereldmuziek.
Onze tip: probeer van zoveel mogelijk artiesten een deel van hun optreden mee te pikken. Gezien het tijdschema moet dit lukken. De programmering is volledig gericht op pure kwaliteit, dus eigenlijk mag u niets missen!

Kaarten
Heeft u nog geen kaarten: deze zijn verkrijgbaar bij de CD-afdeling van Vanderveen in Assen, jazz- en blueswinkel Swingmaster in Groningen, café-restaurant Hofsteenge in Grolloo en op 30 mei  aan de kassa. Reserveren kan ook nog steeds via 0592-501226 of via de speciale festivalwebsite: www.bluesingrolloo.nl

We hopen u op 30 mei in Grolloo weer te mogen begroeten voor een fantastische bluesdag. Volgend jaar wordt het allemaal anders, dus mis deze derde en voorlopig laatste editie van Blues in Grolloo-oude-stijl niet. Veel plezier en keep the blues alive!!!