Hoofdstukindex:

Jan Akkerman opent woensdag 29 april de nieuwe expositie Eelco Gelling – Geweldenaar op de Gitaar. In verband met deze gebeurtenis sprak de webredactie uitgebreid met Jan. Bijgaand verhaal is daar de weerslag van.

XAkkermanborstbeeldJan Akkerman is al lange tijd één van de meest gerespecteerde gitaristen van de internationale muziekwereld. Akkerman was op zijn veertiende reeds bezig met, zoals hij het noemt, een "mengeling van fusionmuziek." Na diverse omwegen doorliep hij het Amsterdamse Sweelink Conservatorium, waar hij vijf jaar gitaar studeerde. Vervolgens was hij lid van allerlei groepen, waaronder The Friendship Sextet, The Cellar Rockers enThe Hunters, waarmee hij in 1966 een hit scoorde met Russian Spy and I

Twee jaar later kwam hij, samen met onder meer zanger Caz Lux, in Brainbox terecht. Met deze formatie nam hij in 1969 een legendarische debuutelpee op en leverde hij tevens enkele hits af, zoals Down Man en Dark Rose/Summertime.

XAkkermanfocusHierna vormde hij in de jaren zeventig met Thijs van Leer de kern van de progressieve rockgroep Focus (foto links), die wereldfaam kreeg met onder meer Hocus Pocus. In 1973 werd Jan door het Engelse muziektijdschrift Melody Maker uitgeroepen tot beste gitarist ter wereld. Vijf jaar later verliet Akkerman Focus en ging hij solo verder. Vanaf die tijd treedt hij op in clubs en theaters over de hele wereld. Jan is zeer actief als sessiemuzikant en als begeleider van talrijke artiesten. Zo werkte hij onder meer met Alan Price, Cozy Powell, Herman Brood, Claus Ogerman, Charlie Byrd, Ice T. en B.B. King.
Sinds enkele jaren doet Jan oude tijden herleven met My Brainbox, een project met onder meer zanger Bert Heerink (ex-Vandenberg). In maart 2013 haalde Akkerman de door hem zeer gewaardeerde Eelco Gelling bij het Henny Vrienten-initiatief Gitaarjongens en speelden ze op een éénmalig concert in Carré. Die samenwerking kreeg eind 2013 en 2014 een vervolg bij enkele speciale optredens van My Brainbox, waarin Gelling een gastrol vervulde.

Tijdens de inmiddels ruim vijftig jaar durende carrière van de in 1946 in Amsterdam geboren meestergitarist kruisten zijn paden die van de Blizzards op gezette tijden. Jan speelde in de jaren tachtig regelmatig mee met de verschillende groepen die Harry Muskee erop nahield. In 1990 was Akkerman als speciale gast aanwezig bij Muskee’s jubileumconcert in het Utrechtse Vredenburg.

Als we Jan benaderen voor een interview, stemt hij direct in. "Ik kom wel naar Grolloo," laat hij weten. "Daar is het voor Harry en mij ook allemaal begonnen."
Later legt hij uit: "Ik kwam eind jaren zestig regelmatig bij Harry op bezoek. Dat was rond 1968. Ik had net Brainbox. We kwamen een keer terug van Ameland geloof ik, en op één of andere manier ben ik toen in Grolloo beland. Van hieruit is dus die vriendschap ontstaan. Wat ik me nog van dat boerderijtje herinner? De bedstee, een hoop drank en weinig licht, heel donker allemaal. Een beetje De Aardappeleters van Van Gogh."

XAkkermanbrainboxJan praat anderhalf uur voluit over zijn herinneringen aan C+B. Hij doet dat op de hem kenmerkende wijze, met zijn bijzondere gevoel voor humor en sterke vermogen tot relativeren. Hij heeft het allemaal van dichtbij meegemaakt, de internationale rockwereld en de daaraan gekoppelde glamour. Jan is er niet positief over. "Het is strontvervelend, echt waar." En Focus, waarmee hij wereldberoemd werd, bestempelt hij steevast als "dat clubje". Brainbox  vond hij eigenlijk veel leuker, vertrouwt hij ons al snel toe.

Over Harry en Eelco praat hij met opvallend veel genegenheid. "Zij werden vrienden van me en voelden mij precies aan. Ze snapten waar ik het over heb. Dat kom je niet zo vaak tegen in dit gekke wereldje, dus dat koester ik," stelt hij nadrukkelijk.