Hoofdstukindex:

xBluesmobiel2Trouwe bezoekers aan het C+B Museum hebben hem sinds eind vorig jaar al kunnen bewonderen. Zo’n half jaar is de Peugeot 406 Diesel Break onderdeel van de collectie van het C+B Museum en heeft de wagen een vast plaatsje naast het Museum.

Deze auto was eigendom van Erwin Java, vanaf 1986 sologitarist bij de Muskee Gang en in de periode 1996 - 2011 bij Cuby & the Blizzards. Momenteel maakt hij alweer enkele zeer succesvolle jaren deel uit van King of the World. Hij kocht de auto in februari 2010 en deed hem in oktober vorig jaar over aan het C+B Museum.

"Deze wagen symboliseert voor mij de overgang van C+B naar King of the World," vertelt Erwin. "De Peugeot is, voor zover ik weet, de laatste der C+B Bluesmobielen. Hiermee bedoel ik de auto’s waarmee Harry en soms de bandleden naar de optredens en terug reden. Al vanaf 1986, het jaar waarin ik bij Harry in de band ging spelen, was het gebruikelijk dat Harry werd opgehaald door een bandlid, want zelf had hij geen rijbewijs. In die tijd reed de toenmalige drummer Hannes Langkamp meestal. Toen we in 1996 met de hernieuwde C+B begonnen was ik de enige uit de oude bezetting die overbleef. Omdat ik in Groningen woon, werd ik degene die Harry steeds ophaalde en terugbracht. Dat gebeurde met deze Peugeot dus tot juni 2011."

Veel tijd samen
Erwin schat dat hij van februari 2010 tot juni 2011 zo’n 25.000 kilometer voor de band, dus met Harry, heeft gereden. Samen brachten ze veel tijd in de Peugeot door. Waarover werd er tijdens de ritten gepraat en werd er ook muziek gedraaid? "Wat velen zal verbazen is dat er weinig naar muziek werd geluisterd," antwoordt Erwin. "Die enkele keren dat het wel gebeurde, was het klassiek of iets nieuws dat Harry en ik hadden herontdekt. Meestal stond de praat- en nieuwszender Radio 1 aan, waarbij wij hevig werden geïnspireerd om commentaar op de toestand in de wereld te geven. Het eindigde er meestal mee dat Harry en ik de enigen op de wereld waren die nog deugden. Moeiteloos wisten we diverse meningen en commentaren over allerhande onderwerpen tot op het bot te fileren."

De laatste rit die Erwin en Harry samen in de Peugeot maakten, was op 28 mei 2011. Aan dit optreden in zaal Calypso in Wijk bij Duurstede heeft Erwin geen specifieke herinneringen meer. "Ik had toen natuurlijk nog geen enkel benul van het feit dat dit onze laatste rit samen zou zijn. Voor een week later, 3 en 4 juni, stonden er shows gepland in respectievelijk Doornroosje in Nijmegen en De Duyker in Hoofddorp. Beide optredens werden afgelast omdat Harry zich niet goed voelde. "Ik heb achteraf het idee dat hij zich hierdoor heeft kunnen sparen voor 11 juni, het allerlaatste C+B-concert, tijdens het Groeten uit Grolloo-festival. Hij maakte toen geen gebruik van de Peugeot, maar werd gebracht door zijn vrouw Douwina, samen met co-sponsor en goede vriend Jan Lagendijk."