XCigarbox2Zaterdagmiddag vond in café Hofsteenge in Grolloo de jaarlijkse bijeenkomst plaats van vrijwilligers en Vrienden van het C+B Museum. Ieder seizoen organiseert het Museum voor de donateurs (Vrienden) en trouwe vrijwilligers een dergelijke middag, als kleine dankbetuiging voor alle (financiële) inspanningen.

Aan de uitnodiging werd ruim gehoorgegeven. Zo'n 60 Vrienden en vrijwilligers waren in Grolloo aanwezig. Zij kregen een aantrekkelijk programma voorgeschoteld. Na de begroeting en de gebruikelijke kop koffie, spraken Henk Weggemans en Lukas Koops, voorzitters van respectievelijk de Stichting Erfgoed Harry Muskee en de Stichting Vrienden van het C+B Museum, een kort welkomstwoord uit. Tevens gingen zij in op de ontwikkelingen van het afgelopen seizoen.

De huidige tentoonstelling Brood & Blizzards is de meest succesvolle uit de nog korte geschiedenis van het C+B Museum. Ruim 4200 bezoekers passeerden tot dusverre de kassa. Het aantal Vrienden (donateurs) van het Museum groeide in een jaar tijd met een kleine honderd. Het zijn er nu zo’n 410. Beide Stichtingen prijzen zich daarnaast bijzonder gelukkig met de grote inzet en betrokkenheid van alle Vrienden en vrijwilligers.

XLukasLukas Koops (foto): "Zonder jullie lukt het ons absoluut niet om het Museum draaiende te houden. Er bestaat veel affiniteit voor het C+B Museum en daar zijn we zeer dankbaar voor."

Festivals
Ook bestuurslid Albert Haar blikte vervolgens kort terug op 2014 en ook hij was van mening dat er teruggekeken kan worden op een prachtig jaar. "4200 bezoekers is gewoon zeer, zeer goed. Dat heeft ook te maken met de beide festivals die we dit jaar weer hebben georganiseerd. Blues in Grolloo op 31 mei en Binnen Blues op 11 oktober waren zeer succesvol. Maar we merken ook dat steeds meer groepen de weg naar het Museum vinden en dat de historische TT-Route ook mensen naar het Museum lokt.” Beide genoemde muziekevenementen vinden ook volgend jaar weer plaats, het Buitenfestival op zaterdag 30 mei, Binnen Blues op zaterdag 10 oktober.

Eelco Gelling
XAlbertAlbert Haar (foto) maakte tevens bekend dat het de bedoeling is om in de thema-tentoonstelling van 2015 Eelco Gelling centraal te stellen. Dit is tenminste het voorlopige plan. "Eelco is uiteraard, naast Harry Muskee, van enorm belang geweest voor C+B. Na de succesvolle expositie over Herman Brood lijkt ons dit een geweldige opvolger."

Uiteraard werd er (zij het kort) ingegaan op de plannen die Johan Derksen in de media heeft gelanceerd voor een groot internationaal bluesfestival in 2016. Dit wordt sowieso een belangrijk jaar. In 2016 is het 75 jaar geleden dat Harry Muskee werd geboren. Bovendien viert het C+B Museum dan haar 5-jarig bestaan. Het Drents Museum zal van januari tot en met half april 2016 een tentoonstelling aan Harry Muskee wijden. Het C+B Museum komt met een eigen programmaatje om het eerste lustrum te markeren. In dat kader moeten ook de voorlopige plannen worden gezien voor een groot bluesfestival in Grolloo. Albert Haar: "Op 20 november heeft een afvaardiging van ons bestuur een gesprek met de initiatiefnemers. Dan weten we meer en gaan we er ons intern over beraden."

Cigarbox
XCigarboxhenri kopieHierna was er ruimte voor muziek. "Cigarbox Henri" Grootenhuis speelt onder meer rudimentaire, authentieke blues op zelfgemaakte instrumenten, met name de cigarbox gitaar, een zeer veelzijdig maar in Nederland nog relatief onbekend instrument. Cigarbox Henri speelde twee geweldige sets met rauwe blues en ander materiaal, dat hij zelf bestempelt als dirty hardrockin’ garage blues. Museum-vrijwilliger Ger Vandewall vertolkte op enkele nummers een onverwachte gastrol (foto).

Jaap van Eik
Vervolgens hield website-redacteur Koert Broersma een interview met Jaap van Eik, die als bassist deel uitmaakte van C+B in de periode eind 1967 - begin 1969. Dat was een relatief korte, doch zeer interessante periode, waarin Jaap veel meemaakte. Hij speelde mee op de elpees Trippin' Thru A Midnight Blues (inclusief de hit Window of my Eyes) en Live in Düsseldorf, volgens velen één van de beste Blizzards-platen.

XJaapJaap kwam bij C+B Herman Brood weer tegen, die hij al kende van de tijd dat ze samen in de Arnhemse Moans speelden. Jaap heeft vele herinneringen aan zijn C+B-tijd en vertelde daar zeer boeiend over, onder meer over de invloed die Herman Brood binnen C+B had en die veel groter was dan altijd is verondersteld. "Brood was bij C+B door z’n boogie-achtige manier van spelen een ideale verbindingsman tussen Gelling en Muskee aan de ene kant en de ritmesectie aan de andere kant. Herman zat vaak eindeloos te pingelen op dat pianootje van hem. Soms leverde dat plots een melodielijn op die uiteindelijk de basis vormde voor een nieuw nummer. Als het om echte straight blues ging, waren Muskee en Gelling meestal de aandragers, maar zodra er een bijzonder nummer werd gemaakt  leverde Brood toch vaak het muzikale stramien. Zo is Window of my Eyes gebaseerd op een idee van Herman Brood."

De middag werd afgesloten met de tweede set van Cigarbox Henri. Hierna konden de blijvers zich nog te goed doen aan een door café-restaurant Hofsteenge verzorgde lekkere hap, die een voortreffelijk einde vormde van deze zeer geslaagde Vrienden- en vrijwilligersmiddag!

Foto hieronder: Een weerzien na bijna vijftig jaar: Willy Middel (rechts), de eerste C+B-bassist en Jaap van Eik, zijn opvolger.

XVaneikenmiddel