XBaconFatLouis2En weer was het zaterdagavond mudjevol in café-restaurant Hofsteenge. Net zoals de afgelopen twee jaar trok de kleinere binnenvariant van het buitenfestival Blues in Grolloo weer zo’n ruim 500 bezoekers.

Zowel in de grote als in de kleine zaal werd gespeeld. Tussen 16.00 en 20.45 uur waren het afwisselend The Veldman Brothers, Bacon Fat Louis (foto links) en Jack Bottleneck & Johan Keus (foto linksonder) die lieten horen tot de grote talenten van de Nederlandse blues te behoren. De klasse van Lefthand Freddy en King of the World zijn genoegzaam bekend en daarom is het juist interessant om op de 'heilige grond van Grolloo' (een kreet die veel werd gehoord), ook wat minder bekende namen aan het werk te zien.

Opzwepend
Zowel Bacon Fat Louis en Jack Bottleneck & Johan Keus kwamen uitstekend voor de dag, met hun sterke sets van blues- en andere rootsmuziek. The Veldman Brothers (derde foto linksonder) speelden in de grote zaal en maakten veel indruk. Opmerkelijk was dat door verschillende kenners en liefhebbers werd opgemerkt  dat er in de muziek van The Veldman Brothers elementen van C+B doorklonken. Onbewust wellicht, maar toch… Het zou ook geen verbazing wekken als we deze band vaker in Grolloo tegen zullen komen.

XJackBottleneck1Naarmate de festivaldag vorderde werd het langzaam aan steeds drukker. Daarom was het een goede beslissing om, in tegenstelling tot vorig jaar, ook Lefthand Freddy & the Aces (foto linksonder), met ex-C+B-drummer Hams Waterman in de gelederen, in de grote zaal te programmeren. De band zorgde met één lange, spetterende set voor een deinende massa in de zaal en bewees wederom een absolute topper te zijn op dit Grolloose binnenfestijn.

King of the World
Maar de meeste bezoekers waren toch gekomen voor King of the World (onderste foto), een band die in slechts een paar jaar tijd een respectabele naam heeft opgebouwd en een steeds grotere schare fans trekt. Tijdens de vorige twee edities van Binnen Blues trad de formatie ook al op, maar die was toen voor veel bezoekers een eerste kennismaking, met name in 2012. Erwin Java, Fokke de Jong, Ruud Weber en Govert van der Kolm lieten ook deze avond weer horen waarom de groep langzamerhand Nederland verovert. Er werden veel nummers gespeeld van de beide CD’s die tot nu toe zijn verschenen, Can’t Go Home uit 2013 en King of the World, die eerder dit jaar uitkwam.

XVeldmanBrothers1Het absolute hoogtepunt was uiteraard de Erwin Java-ode aan Harry Muskee Can't Go Home. Heel ontroerend was dat Erwin deze uitvoering opdroeg aan de afgelopen maandag plotseling overleden Hilde van Urk van café De Witte Bal, die zatermiddag ter aarde werd besteld.

Can't Go Home kent vanzelfsprekend geen beter podium om gespeeld te worden dan in Grolloo, maar de droevige omstandigheden gaven deze versie vanzelfsprekend extra veel emotionele lading...

Museum
Onderdeel van het toegangsbewijs voor Binnen Blues was gratis toegang tot het C+B Museum. Ruim 150 bezoekers maakten van deze gelegenheid gebruik om de succesvolle tentoonstelling Brood & Blizzards te bezoeken. Al bijna 4000 liefhebbers namen dit jaar een kijkje bij deze expositie, die daarmee de best bezochte tentoonstelling tot nu toe is.

Behoefte
Ook Binnen Blues in Grolloo blijkt wel degelijk aan een behoefte te voldoen. Veel C+B fans van het eerste uur zien dit festival als de vervanger van de oude fanclubdag en dat betekende veel bekende gezichten in Hofsteenge en het oppakken van oude contacten. "Allemaal lieve mensen hier, weer net zo’n beetje zoals vroeger", was een veelgehoorde opmerking en een groter compliment is nauwelijks denkbaar voor de organisatoren, café-restaurant Hofsteenge en het C+B Museum!

XLefthandFreddy1

XKingWorld2