xwhisky7Met veel genoegen zullen de deelnemers aan de whiskyproeverij van woensdagavond in het C+B Museum terugkijken op een geslaagde avond. Niet alleen vertelde auteur Hans Offringa veel over de geschiedenis van de Amerikaanse bourbons, maar hij liet zijn verhaal fraai hand-in-hand gaan met de historie van de bluesmuziek, zoals hij die ook optekende in zijn meest recente boek Bourbon & Blues.

Offringa nam de aanwezigen mee op zijn reis naar het verleden, via de Whiskey Rebellion in 1791 en de ontstaansgeschiedenis van bekende merken als Four Roses en Jim Beam, tot de drooglegging tussen 1920 en 1933 en de meest recente bourbon-blendingsontwikkelingen in de Verenigde Staten.

xwhisky5Akoestische blues
Iedere periode die ter sprake kwam werd muzikaal ondersteund door bluesmuziek uit die tijd, op geweldige wijze akoestisch ten gehore gebracht door bluesmakkers Dirk van Coevorden (gitaar en zang) en Klaas Vermeulen op mondharmonica (foto links).
Klaas speelde in de jaren tachtig samen met de legendarische Friese blueszanger Simon Vlietstra, beter bekend als Shakey Sam en maakte ook onderdeel uit van Blues Connection.

Zo werden traditionele worksongs gespeeld en talrijke nummers afkomstig van bluesgiganten als Mississippi John Hurt en Stevie Ray Vaughan.

xwhisky3Uiteraard kon er ook van een viertal bourbons worden geproefd en dat lieten de ruim twintig deelnemers zich niet ontnemen.
Duidelijk was dat whisky, waar ook ter wereld, Offringa (foto links) na aan het hart ligt. Hij genoot er zichtbaar van om zijn passie, kennis en ervaring te delen met de anderen, die daar op hun beurt zichtbaar veel plezier aan beleefden.

Documentaire

Bijzonder was voorts de aanwezigheid van documentairemaakster Gwen Jansen, die opnames maakte voor de documentaire Nederland Whiskyland, die wordt ingezonden naar het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA), en later dit jaar waarschijnlijk ook op televisie zal worden vertoond. Gwen (foto onder) was op zoek naar een passende lokatie en het C+B Museum leende zich hier uitstekend voor.

xwhisky6Platform
Net zoals bij de mondharmonica-workshop van vorige maand (vrijdag 4 april trouwens op herhaling), bleek woensdagavond opnieuw dat het C+B Museum een uitstekend platform is voor dit soort kleinschalige activiteiten. De ongedwongen sfeer, gecombineerd met het fraaie C+B-decor en het zichtbare plezier van de bezoekers, bewezen dat er absoluut een basis is voor toekomstige, soortgelijke avonden.

Woensdagavond was de groep whiskyliefhebbers het er na afloop in ieder geval over eens: Goede whisky en lekkere bluesmuziek gaan uitstekend samen!
xwhisky2

xwhisky1