xBoudewijn3Zondagmiddag bracht zanger en tekstschrijver Boudewijn de Groot een bezoek aan het C+B Museum. De Groot, al twee jaar bezig aan zijn zeer succesvolle toernee Vaarwel misschien tot ziens, trad zaterdagavond voor een zeer enthousiast publiek op in een tot de laatste plaats uitverkochte Nieuwe Kolk in Assen. Zondagavond was De Tamboer in Hoogeveen aan de beurt en tussen beide concerten door had Boudewijn kort de gelegenheid om Grolloo aan te doen.

Het bezoek kwam voort uit het interview dat de webredactie in oktober vorig jaar met Boudewijn had (zie de Nieuwsrubriek). Hij liet toen weten graag een kijkje te willen nemen in de boerderij waar hij zo'n vijftig jaar geleden af en toe Harry Muskee en de rest van de bandleden bezocht. Gastheer in het Museum was zondag Arie Reinders (boven rechts op de foto), in de jaren zestig C+B-roadie, die zich één bezoek van Boudewijn nog goed kon herinneren. "Met zoon Marcel als baby op de arm bij Hofsteenge."

Richard Cory
Boudewijn nam hetgeen hij in het Museum zag aandachtig op. Uiteraard werd vanuit het Nostalgic Toilet Richard Cory gedraaid, één van zijn favoriete nummers uit de vroege C+B-periode. In de voorkamer kwamen de herinneringen langzaam naar boven. "Ik zie me hier in de hoek zitten op een stoel, samen met de anders jongens," vertelde hij. "Ik was het helemaal kwijt, maar dat beeld komt nu helder terug."

xBoudewijn2Eind jaren zestig woonde Boudewijn de Groot zelf ruim een jaar in Drenthe. Tijdens zijn optreden in de Nieuwe Kolk kwam hij daar even op terug, met name bij de introductie van het nummer Het is mooi geweest, dat voor een deel over deze periode gaat. Boudewijn kocht een boerderij in de buurt van Dwingeloo en woonde daar met mede-muzikanten in een commune, tevergeefs op zoek naar inspiratie en nieuwe muziek. In het eerdergenoemde interview bekende hij enige tijd zwaar te hebben getwijfeld aan de muzikale richting die hij destijds al dan niet op wilde. Hij richtte de gelegenheidsformatie The Tower op (met onder meer Eelco Gelling als gitarist) en had met deze band een Engelstalig top-40 hitje met het nummer In Your Life.

Café Jan Dekker
In zijn Dwingeloo-periode kwam hij vaak in Assen en hield hij de leden van C+B gezelschap, met name in café Jan Dekker aan de Gedempte Singel. De Groot ging zelfs regelmatig in de bus mee met de concerten van de band. Het waren Eelco Gelling en met name Harry Muskee die hem er mede van overtuigden dat hij door moest gaan met waar hij goed in was: Nederlandstalige muziek.
Boudewijn verkocht uiteindelijk zijn boerderij, keerde terug naar de Randstad, verzoende zich met zijn grote vriend en tekstschrijver Lennaert Nijgh en kwam ijzersterk terug met de hit-elpee Hoe sterk is de eenzame fietser.

Al deze beelden uit het verleden zullen zondag ongetwijfeld weer tot leven zijn gekomen. Niet voor niets schreef Boudewijn bij zijn vertrek een treffende opdracht in het gastenboek…
xBoudewijn1