xHarmonica3"Ik kan geen noot lezen, maar na vanavond heb ik het idee dat ik kan spelen!" Dit was slechts één van de vele positieve reacties na afloop van de 'bluesharp workshop'. Jong en oud(er) waren vrijdagavond aanwezig in het C+B Museum.
De belangstelling om mee te doen was zó groot, dat ruim twintig personen die zich hadden aangemeld op de wachtlijst staan voor een tweede workshop, die waarschijnlijk op vrijdag 4 april wordt gehouden.

De vijfentwintig 'gelukkigen' die wèl aan deze eerste workshop mee konden doen, hadden een leuke en leerzame avond. Zij kregen de eerste stappen van het bluesharp spelen uitgelegd door Alan Laws, zanger, gitarist en (uiteraard) mondharmonica-speler van het akoestische bluesduo The Mudbirds, onder meer bekend van de twee concerten die vorig jaar bij de festivals in Grolloo werden verzorgd.

xHarmonica5Alan gaf zijn workshop op beginnersniveau. Veel van de aanwezigen hadden nooit mondharmonica gespeeld en konden via Alan voor € 5,00 een 'howlin’ bluesharp' aanschaffen.

Enkele anderen hadden hun eigen mondharmonica meegenomen. Zo ook de negenjarige Bryan, de absolute Benjamin van het gevarieerde gezelschap. Hij was met zijn vader meegekomen, had zijn eigen mondharmonica en vertelde al enige tijd les te hebben, Nou, dat was ook te horen, tot groot enthousiasme van de deelnemers!

Grondbeginselen
xHarmonia6Aan de hand van enkele bluesfragmenten en wat simpele afbeeldingen, bracht Alan Laws de deelnemers de grondbeginselen van het bluesharp-spelen bij. Hij vermeed daarbij zoveel mogelijk de theorie en legde alles eenvoudig uit. De tien gaten in de mondharmonica kregen nummers, een pijltje omhoog betekende inblazen, een pijltje naar beneden uitblazen, oftewel 'zuigen' en 'blazen'. Zo kwamen via de laptop korte fragmenten van bluesgiganten als Little Walter, Howlin’ Wolf, Sonny Boy Williamson, maar ook country-bluesharpfenomeen Charlie McCoy aan bod.

Door kenmerkende 'loopjes' uit hun nummers langdurig te herhalen, werden de deelnemers gestimuleerd mee te spelen. Dat was even wennen, en bij de één ging dat wat makkelijker dan bij de ander. Maar iedereen deed spontaan mee en beleefde zichtbaar plezier aan de workshop. Men kwam dan ook tot de gezamenlijke conclusie dat goed bluesharp spelen niet alleen een vak apart is, maar ook zeer vermoeiend, vooral door de verschillende ademtechnieken.

Love Me Do
xharmonica8Hoogtepunt was de gezamenlijke uitvoering van Love Me Do van The Beatles, die als afsluiting van de workshop door de deelnemers letterlijk uit volle borst werd meegeblazen. Prachtig om te horen!

Leermeester Alan Laws deed zijn werk boeiend en leuk. Hij sloot de avond af met enkele van zijn favoriete bluesnummers en blies zelf ook nog een prachtige solo, waarmee hij bewees een geweldige bluesharp-speler te zijn.

Na afloop praatten de deelnemers onder het genot van een drankje, gezellig na. De algemene conclusie luidde dat dit een zeer geslaagde bijeenkomst was, die uitstekend past in de doelstelling van het C+B Museum dat er behalve de exposities en festivals, ook ruimte moet zijn voor aanverwante workshops en bijeenkomsten.

xHarmonicaalan4Volgende workshops
Op 4 april volgt dus eenzelfde workshop voor degenen die vrijdagavond buiten de boot vielen. Eventueel zijn er voor deze avond nog plaatsen vrij. De kosten bedragen € 15,-- (inclusief mondharmonica) of
€ 10,-- indien men een eigen mondharmonica meeneemt (dit moet dan wel een diatonische in C zijn). Voor opgave (deelname wordt niet gegarandeerd; vol = vol) of nadere informatie: info@cubymuseumgrolloo.nl of 06-27074771.

Datzelfde geldt voor de whisky-proeverij/bluesavond op woensdag 26 maart. Onder de titel Bourbon and Blues komt Hans Offringa naar Grolloo om te praten over zijn gelijknamige boek. De proeverij bestaat uit het keuren van een vijftal whiskys. De akoestische live-muziek wordt verzorgd door onder meer Klaas Vermeulen op mondharmonica en Dirk van Coevorden op gitaar en zang. De deelnamekosten zijn € 25,00 inclusief whisky, het boek Bourbon & Blues en een whiskyglas. Ook voor deze workshop zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor opgave zie hierboven.

xHarmonica2

xHarmonica7