ZZZZAlbertHarryHarry Muskee, de Asser jongen "van over het spoor" ontwikkelde zich tot de grootste blueszanger van Nederland. Albert Haar, onder meer bestuurslid van het C+B Museum, geeft op zondagmiddag 26 januari in het Drents Archief een lezing over "Cuby". Hij vlecht historie, muziek en persoonlijke herinneringen tot een boeiend geheel, geïllustreerd met unieke beeld- en geluidsopnamen.

Van 1991 tot 2011 maakte Albert Haar met Harry "Cuby" Muskee (linksboven samen op de foto) het radioprogramma Harry’s Blues. Een kleine duizend werden er door Radio Drenthe, en deels ook de VPRO, uitgezonden. Het programma wordt, na het overlijden van Harry Muskee in 2011, door hem voortgezet.
Ze hebben elkaar in die twintig jaar dat ze samen programma’s maakten goed leren kennen. Zeker ook door en tijdens de vele reportages die ze hebben gemaakt over o.a. het ontstaan van Cuby & the Blizzards, de reizen naar Amerika waarbij ze op zoek gingen naar de wortels van de blues, de opzet van het Cuby & the Blizzards Museum in Grolloo en alle andere dingen die ze samen hebben gedaan.

Hoewel twee totaal verschillende persoonlijkheden deelden ze in elk geval twee dingen: de liefde voor muziek en de provincie Drenthe. Bij veel activiteiten maakte Albert Haar geluidsopnamen, foto’s en videobeelden, die hij tijdens de lezing zal laten horen en zien. Tot slot krijgen de deelnemers een kijkje in het persoonlijke archief van Harry Muskee, dat in het Drents Archief bewaard wordt.

De lezing vindt plaats op zondag 26 januari van 14.00-15.00 uur in het Drents Archief, Brink 4 (ingang Museumlaantje), 9401 HS Assen. De toegang bedraagt € 5,-. Aanmelden is noodzakelijk vóór 23 januari via info@drentsarchief.nl of telefoon 0592-313523.