xBinnenblues7Zoals verwacht was het zaterdag mudjevol in café-restaurant Hofsteenge. Na het succes van Blues in Grolloo op 8 juni jl. trok de kleinere binnenvariant naar schatting tussen de 500-600 bezoekers. De 'proefversie' van 27 oktober vorig jaar was ook al een schot in de roos, maar dit weekend leek het aantal bluesliefhebbers dat van vorig jaar te overtreffen.

Zowel in de grote als in de kleine zaal werd gespeeld. De kleine zaal was zelfs wellicht iets te klein, met name voor de twee spetterende sets van Lefthand Freddy & the Aces, met ex-C+B drummer Hans Waterman in de gelederen. Het was er zo druk, dat veel bezoekers door de zijdeur toekeken, sommigen zelfs vanachter de kapstokken!
Eerder op de middag hadden Alan Laws en René Tweehuysen (The Mudbirds) in diezelfde kleine zaal hun subtiele blues laten horen en verzorgden Roy Kuschel (ex-Muskee) en zijn broer met gitaar, fluit, mondharmonica en trommel een demonstratie-stoomcursus 'oorsprong van de blues'.

xBinnenblues4In de grote zaal speelden de energieke The Case, met gastsaxofonist Nicko Christiansen (ex-Living Blues, foto links) en verzorgden The Mudbirds later op de avond hun tweede set.

King of the World
Maar de meeste bezoekers waren toch gekomen voor King of the World, een band die hard aan de weg timmert en een steeds grotere schare fans trekt. Vorig jaar trad deze formatie ook al in Grolloo op, maar was toen voor veel bezoekers een eerste kennismaking. Erwin Java, Fokke de Jong, Ruud Weber en Govert van der Kolm lieten ook zaterdag weer horen waarom de groep langzamerhand Nederland verovert. Mooi waren de nieuwe nummers die ze speelden, waarvan sommige voor de eerste keer. 'If You Wanna Leave Me', 'Doctor Doctor' en 'Ghost of the Past' gaan waarschijnlijk deel uitmaken van hun tweede CD, waarvoor volgende week de opnames starten.

Vlotte opvolger
xBinnenblues8Eerder die middag spraken we even met keyboards/hammondorgelspeler Govert van der Kolm (foto links). Gevraagd naar de toch vlotte opvolger van hun debuut Can’t Go Home zei hij: "Vergis je niet in de omloopsnelheid van zo’n eerste CD. Na een half jaar is de rek er toch wel uit en wordt er iets nieuws van je verwacht. Kom je met een tweede CD, dan kun je wel weer even vooruit. Bovendien beschik je dan ook over een groter repertoire voor de optredens. En dat is ook wel nodig, want eigenlijk spelen we al bijna twee jaar dezelfde nummers."

Behoefte
Binnen Blues in Grolloo blijkt aan een behoefte te voldoen. Veel C+B fans van het eerste uur zien dit festival als de vervanger van de oude fanclubdag en dat betekende veel bekende gezichten in Hofsteenge en het oppakken van oude contacten. "Allemaal lieve mensen hier, weer net zo’n beetje zoals vroeger," was een veelgehoorde opmerking en een groter compliment is nauwelijks denkbaar voor de organisatoren, café-restaurant Hofsteenge en het C+B Museum.

xBinnenblues3Onder de opvallende bezoekers was onder meer de Belg Ivan Tilley (links), die al negentien jaar met de trein vanuit Dendermonde naar Grolloo komt. Ivan heeft C+B in het verleden vaak in België zien spelen, onder meer op het festival van Bilzen in 1968, waar op het podium een spontane jamsessie ontstond tussen C+B, Chris Farlowe, Alexis Corner en Steve Mariott.

Ideale formule
Voor de Stichting Erfgoed Harry Muskee lijkt de ideale formule zo langzamerhand te zijn gevonden. Ieder jaar een nieuwe hoofdexpositie in het C+B Museum en in het voor- en najaar een festival dat aanspreekt. Beide (museum en festivals) versterken elkaar. Op 31 mei 2014 zal de tweede editie van Blues in Grolloo "Buiten" worden gehouden. Waarschijnlijk nog iets grootschaliger van opzet dan dit jaar, met meer verrassende elementen. Bovendien zijn er plannen voor een spetterende nieuwe expositie die, mochten deze plannen doorgaan, ongetwijfeld ook nationaal de aandacht zal trekken. Maar over al deze ontwikkelingen volgt in een later stadium meer nieuws...

xBinnenblues1

xBinnenblues5xBinnenblues2